Szaszłyki teriyaki z polędwiczek
Aromatyczne szaszłyki, które przygotujesz w zaledwie 30 minut! Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem kruchego oraz dobrze doprawionego mięsa.
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki opłucz, osusz, odetnij białe błony po zewnętrznej stronie mięsa. Pokrój polędwiczki w plastry o grubości ok. 2 cm. Później każdy plaster przekrój na pół. Dopraw solą i pieprzem.
2. W miseczce połącz sos teriyaki, miód (lub syrop klonowy) oraz sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Połowę powstałej mieszanki wlej do mięsa. Odłóż polędwiczki do zamarynowania na 2-3 godziny.
3. Przygotuj patyczki do szaszłyków, namocz je w zimnej wodzie. Nadziewaj zamarynowane kawałki polędwiczek wieprzowych. Grilluj na ruszcie lub na kratce w piekarniku (około 20 minut w temp. 220°C).