Szaszłyki wieprzowe, z egzotyczną sałatką
Soczyste mięso z grilla

Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 2 łyżki sosu rybnego (kupisz w dziale z produktami orientalnymi)
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 800 g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
- SAŁATKA:
- ananas
- obrany i pokrojony w kostkę miąższ z kokosa
- 1/2 szklanki listków kolendry
- 1/2 szklanki listków mięty
- 2 małe czerwone cebule, pokrojone
- po łyżce sosu rybnego, cukru i soku z cytryny
- ząbek czosnku, posiekany
- łyżeczka płatków chilli
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj czosnek, pieprz, sos rybny i sojowy, sok z cytryny oraz cukier. Wlej marynatę do mięsa, wymieszaj i zostaw na kilka godzin, najlepiej na noc. 2. Rozgrzej grill lub piekarnik z funkcją grillowania. Mięso nadziej na szpadki i zgrilluj, obracając (7-10 minut). 3. Na sałatkę wymieszaj ananasa, miąższ z kokosa, kolendrę, miętę i cebule. Wymieszaj sos rybny z cukrem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Skrop sosem sałatkę. Posyp płatkami chilli.