Szaszłyki z batatów i bakłażana
Warzywna przekąska.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 bataty
- olej rzepakowy lub z pestek winogron
- sól pieprz
Marynata:
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- półtorej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki startego imbiru
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny. Bakłażana umyj, pokrój w plastry o grubości 1 cm, obficie przypraw solą i pieprzem, odstaw na 30 minut, aż puści sok. Odsącz je z nadmiaru wody, delikatnie, by się nie rozpadł, usmaż na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Bataty obierz, wypłucz, włóż do garnka z osoloną wodą. Przykryj, gotuj 20 minut, odlej wodę, odstaw do ostygnięcia. Pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
2. Przygotuj marynatę. Zanurzaj warzywa w marynacie, nabijaj na patyczki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Podawaj do mięsnych szaszłyków.