Reklama

Reklama

Szaszłyki z klopsami

Smakują rewelacyjnie

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 70 dag mielonego mięsa drobiowego
  • kawałek (ok. 3 cm) świeżego imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 małej czerwonej i żółtej papryce
  • 1 chili
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowa przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania

Imbir obierz, zetrzyj. Szalotkę i czosnek obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, a strączek pokrój na kawałeczki. Papryki oczyść, strąki opłucz, potnij w kostkę. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj imbir, czosnek, szalotkę oraz chili. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołową przyprawą do drobiu. Dobrze wyrób. Uformuj z niej  12 małych kuleczek. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Potem mięsne kuleczki oraz kawałki papryki ponabijaj na przemian na długie drewniane patyczki. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Szaszłyki piecz jeszcze ok. 15 minut.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje