Szaszłyki z klopsami
Smakują rewelacyjnie
Sposób przygotowania
Imbir obierz, zetrzyj. Szalotkę i czosnek obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, a strączek pokrój na kawałeczki. Papryki oczyść, strąki opłucz, potnij w kostkę. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj imbir, czosnek, szalotkę oraz chili. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołową przyprawą do drobiu. Dobrze wyrób. Uformuj z niej 12 małych kuleczek. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Potem mięsne kuleczki oraz kawałki papryki ponabijaj na przemian na długie drewniane patyczki. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Szaszłyki piecz jeszcze ok. 15 minut.