Szczupak faszerowany
<b>Składniki</b>: kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.
Przygotowanie
Szczupaka oskrobać, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć i odsączyć. Natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz, do środka włożyć liście laurowe i zieloną pietruszkę, zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce. Bułki namoczyć w mleku. Zeszklić na maśle pokrojone cebule. Odsączone bułki i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, pokrojoną zieloną pietruszkę (1 duża łyżka), sól, pieprz (farsz powinien być pikantny). Dokładnie wymieszać. Ze szczupaka usunąć liście laurowe (natka pietruszki może zostać), nałożyć farsz. Można piec w nasmarowanej masłem folii do pół godziny w temperaturze maksymalnie 200 stopni. Ryba jest upieczona, gdy górna płetwa przy lekkim pociągnięciu odchodzi od mięsa. Farsz do szczupaka można uatrakcyjnić pieczarkami (należy je wtedy usmażyć i zemleć razem z cebulą), koperkiem, doprawić tymiankiem lub imbirem. Podaje się z plastrami cytryny.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!
Tekst pochodzi z gazety