Szkoda marnować! Proste kroki, dzięki którym twoja kuchnia stanie się eco
Zamiana zwykłej kuchni w kuchnię ekologiczną nie musi oznaczać konieczności wymiany wszystkich sprzętów AGD na nowe, kosztownych wydatków czy wręcz remontu. Równie zadowalające efekty osiągniemy wówczas, gdy wdrożymy drobne i pozornie nieznaczące działania i zmienimy nasze codzienne przyzwyczajenia. Cel: zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne. Co ważne, zyska na tym nie tylko planeta, ale i... nasz portfel.
Artykuł z ekspozycją partnera
Ekologiczny styl życia jeszcze kilkanaście lat temu postrzegany był jakotrudne wyzwanie . Dziś większość z nas rozumie, że zmiana zaczyna się od nas i jest konieczna, aby chronić naszą planetę. Dlaczego? Ponieważ skutki zmian klimatycznych odczuwa każdy, a nasz "dom" ma służyć kolejnym pokoleniom.
Małe zmiany, które mają ogromne znaczenie
Ekologiczna kuchnia to przede wszystkim taka, w której nie marnujemy żywności oraz wody. W pierwszej kolejności warto zatem zwrócić uwagę na nasze zakupowe przyzwyczajenia. Pomocna z pewnością okaże się wcześniej przygotowana lista zakupów, na której znajdą się wyłącznie niezbędne produkty. Niezbędne, czyli takie, co do których mamy pewność, że zostaną wykorzystane.
Przykłady? Choćby frytki z obierek ziemniaków czy leczo przyrządzone ze znajdujących się w lodówce warzyw, których dotąd nie wykorzystaliśmy. Dodatkowo warto stawiać na posiłki oparte na produktach sezonowych i lokalnych, a też kupować u sprawdzonych i zaufanych dostawców
Jednocześnie należy pamiętać o segregacji śmieci i zamiast jednego kosza, lepiej zaopatrzyć się w kilka pojemników: na szkło, plastik, papier, śmieci zmieszane i odpady bio. Rozważyć warto ponadto rezygnację z plastikowych siatek, z których korzystamy stosunkowo krótko, a które rozkładają się nawet do 400 lat. Natomiast plastikowe pudełka oraz folie można z powodzeniem zastąpić drewnem, szkłem czy wikliną.
Kropla, która drąży skałę
Kolejnym krokiem, który sprawi, że nasza kuchnia stanie się ekologiczna, będzie oszczędzanie wody. Nie każdy wie, że sporo wody zużywa się podczas ręcznego mycia naczyń. Zmywarki zużywają jej znacznie mniej, szczególnie jeśli korzystamy z trybu eco. Opcja ta wcale nie oznacza mniejszej efektowności mycia, musimy jedynie dobrać produkty wysokiej jakości. Somat oferuje kapsułki i tabletki skutecznie myjące w niskich temperaturach, świetnie współpracujące z trybem eco, które rozpuszczają się już w temperaturze 45 stopni Celsjusza. Kapsułki Somat Excellence usuwają zabrudzenia i przypalenia, nadając połysk naczyniom.
Każda kuchnia może być eco
Ekologiczna kuchnia to także taka, w której do sprzątania nie wykorzystujemy środków czystości zawierających sporo chemii, takiej jak fosforany czy chlor. Dlaczego? Ponieważ finalnie spływają one wraz z wodą do kanalizacji.
To wszystko drobne czynności, które przekładają się na dobro naszej planety i minimalizują negatywne oddziaływanie człowieka na środowisko naturalne. Każda kuchnia może być ekologiczna i nie trzeba w to wkładać wiele wysiłku. Dbanie o planetę zaczyna się od nas!
Artykuł z ekspozycją partnera