Szkoda marnować! Proste kroki, dzięki którym twoja kuchnia stanie się eco

Zamiana zwykłej kuchni w kuchnię ekologiczną nie musi oznaczać konieczności wymiany wszystkich sprzętów AGD na nowe, kosztownych wydatków czy wręcz remontu. Równie zadowalające efekty osiągniemy wówczas, gdy wdrożymy drobne i pozornie nieznaczące działania i zmienimy nasze codzienne przyzwyczajenia. Cel: zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne. Co ważne, zyska na tym nie tylko planeta, ale i... nasz portfel.

Każda kuchnia może być eco
Każda kuchnia może być eco 123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Ekologiczny styl życia jeszcze kilkanaście lat temu postrzegany był jakotrudne wyzwanie . Dziś większość z nas rozumie, że zmiana zaczyna się od nas i jest konieczna, aby chronić naszą planetę. Dlaczego? Ponieważ skutki zmian klimatycznych odczuwa każdy, a nasz "dom" ma służyć kolejnym pokoleniom.

Małe zmiany, które mają ogromne znaczenie

Ekologiczna kuchnia to przede wszystkim taka, w której nie marnujemy żywności oraz wody. W pierwszej kolejności warto zatem zwrócić uwagę na nasze zakupowe przyzwyczajenia. Pomocna z pewnością okaże się wcześniej przygotowana lista zakupów, na której znajdą się wyłącznie niezbędne produkty. Niezbędne, czyli takie, co do których mamy pewność, że zostaną wykorzystane.

Jeśli zdarzy się jednak, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem warto skorzystać z przepisów "zero waste" - wykorzystamy wtedy produkty w całości.

Przykłady? Choćby frytki z obierek ziemniaków czy leczo przyrządzone ze znajdujących się w lodówce warzyw, których dotąd nie wykorzystaliśmy. Dodatkowo warto stawiać na posiłki oparte na produktach sezonowych i lokalnych, a też kupować u sprawdzonych i zaufanych dostawców

Jednocześnie należy pamiętać o segregacji śmieci i zamiast jednego kosza, lepiej zaopatrzyć się w kilka pojemników: na szkło, plastik, papier, śmieci zmieszane i odpady bio. Rozważyć warto ponadto rezygnację z plastikowych siatek, z których korzystamy stosunkowo krótko, a które rozkładają się nawet do 400 lat. Natomiast plastikowe pudełka oraz folie można z powodzeniem zastąpić drewnem, szkłem czy wikliną.

Kropla, która drąży skałę

Kolejnym krokiem, który sprawi, że nasza kuchnia stanie się ekologiczna, będzie oszczędzanie wody. Nie każdy wie, że sporo wody zużywa się podczas ręcznego mycia naczyń. Zmywarki zużywają jej znacznie mniej, szczególnie jeśli korzystamy z trybu eco. Opcja ta wcale nie oznacza mniejszej efektowności mycia, musimy jedynie dobrać produkty wysokiej jakości. Somat oferuje kapsułki i tabletki skutecznie myjące w niskich temperaturach, świetnie współpracujące z trybem eco, które rozpuszczają się już w temperaturze 45 stopni Celsjusza. Kapsułki Somat Excellence usuwają zabrudzenia i przypalenia, nadając połysk naczyniom.

Każda kuchnia może być eco

Ekologiczna kuchnia to także taka, w której do sprzątania nie wykorzystujemy środków czystości zawierających sporo chemii, takiej jak fosforany czy chlor. Dlaczego? Ponieważ finalnie spływają one wraz z wodą do kanalizacji.

Tymczasem rezygnacja z toksycznych detergentów nie jest trudna - wystarczy sięgnąć po alternatywne środki, jak kwasek cytrynowy, ocet lub soda oczyszczona. Zwłaszcza że i tak przeważnie mamy je w kuchni, więc nasz domowy budżet raczej nie ucierpi.

To wszystko drobne czynności, które przekładają się na dobro naszej planety i minimalizują negatywne oddziaływanie człowieka na środowisko naturalne. Każda kuchnia może być ekologiczna i nie trzeba w to wkładać wiele wysiłku. Dbanie o planetę zaczyna się od nas!

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas