Szlachecki miodownik

Doskonałe ciasto na Boże Narodzenie!

Składniki:

Reklama

2 szkl. mąki orkiszowej

2 szkl. mąki żytniej

po 1/2 szkl. miodu lipowego oraz gryczanego

15 dag masła

2/3 szkl. cukru

4 jajka

po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

2 op. korzennej przyprawy do piernika

4 łyżki spirytusu

bakalie oraz polewa czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem. Miód stop z cukrem, masłem i 1/3 szkl. wody. Przestudź. Dodaj spirytus i wlej do sypkich składników. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Przełóż do szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

Po mniej więcej 2 tygodniach ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 35 minut.

Placek zawiń w ściereczkę i odłóż na 10 dni. Potem oblej polewą i udekoruj bakaliami.

Dowiedz się więcej na temat: ceny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje