Szlachecki miodownik
Doskonałe ciasto na Boże Narodzenie!
Składniki:
2 szkl. mąki orkiszowej
2 szkl. mąki żytniej
po 1/2 szkl. miodu lipowego oraz gryczanego
15 dag masła
2/3 szkl. cukru
4 jajka
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
2 op. korzennej przyprawy do piernika
4 łyżki spirytusu
bakalie oraz polewa czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem. Miód stop z cukrem, masłem i 1/3 szkl. wody. Przestudź. Dodaj spirytus i wlej do sypkich składników. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Przełóż do szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
Po mniej więcej 2 tygodniach ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 35 minut.
Placek zawiń w ściereczkę i odłóż na 10 dni. Potem oblej polewą i udekoruj bakaliami.