Sznycle z parmezanem

Idealne na obiad

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag filetu z indyka
  • ok. 1/2 szkl. tartej bułki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • młode listki szpinaku oraz zielony groszek do dekoracji

Sposób przygotowania

Mięso umyj, osusz, pokrój w poprzek włókien na  4 sznycle. Lekko je rozbij, najlepiej wkładając kotlety między dwie warstwy folii spożywczej. Potem sznycle oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 15 minut. Przygotuj panierkę: na jednym talerzu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem. Na drugi talerz przesiej mąkę,  a na trzecim - połącz parmezan z tartą bułką. Sznycle najpierw obtocz w mące, a następnie zanurz w jajkach z mlekiem i panieruj w tartej bułce z serem. Panierkę dociśnij dłonią do mięsa. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Włóż sznycle. Smaż je na średnim płomieniu po 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem obłóż szpinakiem i groszkiem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje