Sznycle z piekarnika
Pieczone kotlety są zdrowsze i takie smaczne! Gdy jeszcze przyrządzisz je z królującymi o tej porze roku warzywami i ziołami, stworzysz dania pożywne i pyszne, że palce lizać!
Schabowe kminkowe z boczkiem
Sposób przygotowania
1. Kotlety opłucz, wytrzyj, rozbij je tłuczkiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Wymieszaj go z połową oleju, kminkiem i suszonymi ziołami.
2. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Mięso krótko obsmaż z obu stron na pozostałym oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Trzymaj w cieple, by kotlety nie wystygły.
3. Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki. Plasterki boczku potnij na duże kawałki. W żaroodpornej formie ułóż na przemian obsmażone kotlety oraz kawałeczki boczku i cebuli.
4. Masło stop, skrop nim składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz 30 minut. Podawaj np. z ryżem lub kluseczkami ziemniaczanymi.
Przekładaniec z ziemniakami
Sposób przygotowania
1. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, ew. lekko rozgnieć je dłonią. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Wymieszaj go z połową oleju, szafranem, płatkami chili oraz przyprawą curry. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Wstaw je do lodówki na 1 godz.
2. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj. Włóż do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Zamarynowane sznycle oprósz mąką. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż kotlety i szybko obsmaż je z obu stron. Pod koniec smażenia mięso posyp pieprzem oraz lekko posól.
3. Ugotowane na półmiękko ziemniaki odcedź, pokrój na kawałki. W żaroodpornej formie ułóż pionowo na przemian sznycle oraz ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 25 minut. Gotowe danie udekoruj według uznania.
Kieszonki ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Filety natrzyj solą, oprósz pieprzem i natnij wzdłuż. Szpinak opłucz, osusz. Szalotkę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż szpinak, smaż razem przez 1 minutę. Farsz szpinakowy przypraw solą, pieprzem i gałką.
2. Mozzarellę pokrój w plasterki. W nacięcia w mięsie włóż po porcji szpinaku oraz sera. Całość obwiąż sznureczkiem. Na patelni rozgrzej olej z pozostałym masłem. Włóż przygotowane filety. Zrumień je z obu stron. Przełóż do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz przez 35 minut.
3. Pomidory potnij na kawałki, paprykę - w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj warzywa. Duś 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj do kotletów w połowie czasu pieczenia.