Reklama

Reklama

Sznycle z piekarnika

Pieczone kotlety są zdrowsze i takie smaczne! Gdy jeszcze przyrządzisz je z królującymi o tej porze roku warzywami i ziołami, stworzysz dania pożywne i pyszne, że palce lizać!

Schabowe kminkowe z boczkiem

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 kotlety schabowe bez kości (po około 15 dag każdy)
  • 4 plasterki chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku (całe nasiona)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kotlety opłucz, wytrzyj, rozbij je tłuczkiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Wymieszaj go z połową oleju, kminkiem i suszonymi ziołami. 

2. Przygotowaną pastą natrzyj sznycle z obu stron. Mięso krótko obsmaż z obu stron na pozostałym oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Trzymaj w cieple, by kotlety nie wystygły. 

3. Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki. Plasterki boczku potnij na duże kawałki. W żaroodpornej formie ułóż na przemian obsmażone kotlety oraz kawałeczki boczku i cebuli. 

4. Masło stop, skrop nim składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz 30 minut. Podawaj np. z ryżem lub kluseczkami ziemniaczanymi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje