Szodonowe sztabki
Oryginalny deser.
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 żółtka12 łyżek wytrawnego białego wina,
- 4 białka,
- torebka żelatyny,
- puszka moreli,
- polewa czekoladowa,
- 10 dag jasnych i ciemnych winogron,
- 1 białko,
- drobno mielony cukier,
Składniki:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić, aby spęczniała.
Morele zmiksować razem z zalewą. Rozpuścić połowę żelatyny i dodać do moreli. Ubić pianę z dwóch białek połączyć z musem morelowym. Kwadratową formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wylać tężejący mus morelowy, wstawić do lodówki. W tym czasie żółtka włożyć do metalowej miseczki dodać cukier puder i ubijać na parze na gęstą kremową masę. Nie przerywając mieszania powoli dolewać wino. Rozpuścić resztę żelatyny i połączyć z kremem szodonowym. Ochłodzić, kiedy zacznie tężeć szybko wymieszać z pianą ubitą z dwóch kolejnych białek. Wylać na mus morelowy. Wyrównać powierzchnię. Ochładzać 3 godz.
Gotowy deser wyjąć z formy pokroić na równe kwadraciki. Rozpuścić polewę czekoladową i zanurzać w niej wierzch każdego z kwadracików. Ostatnie białko ubić na półsztywno. Zanurzać w nim po 1 jagodzie winogrona, a następnie obtaczać w cukrze układać na kwadracikach. Przełożyć na paterę, podawać.
Lubisz słodkości? Zobacz też: