Szparagi smażone
Rozkosze podniebienia.

Składniki na 4 porcje:
- 12 pędów białych szparagów (50 dag),
Przygotowanie:
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Pędy gotuj 7 min w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Oczyść dymkę pokrój w talarki, obrane mango potnij w kosteczkę. Również w kostkę pokrój truskawki. Musztardę utrzyj z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj najpierw w pozostałej mące. Następnie zanurzaj w cieście. Smaż na złoto (2-3 min) w rozgrzanym oleju. Podawaj na półmisku przybranym rukolą, posyp sezamem i zielonym pieprzem. Polej odrobiną sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!