Szparagi zapiekane z szynką
Delikatna przystawka.

Składniki na 4 porcje:
- 16 dużych szparagów białych lub zielonych,
Przygotowanie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać cukier i1/3 tłuszczu, gotować przez 15-20 min. Odsączyć. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wlać śmietanę, chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Ser rozkruszyć, jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ser i żółtka dodać do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem, wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 8-10min. w temp. 220 C. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5min. i można jeść.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!