Szpinakowe muszle
Szpinak zamknięty w muszlach? Czemu nie! Wygląda apetycznie

Składniki
- 12 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli
Składniki
na sos
- 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego
- szczypta cukru
Składniki
na farsz
- 60–70 dag młodego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 20 dag twarożku śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 3–4 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki
- dodatki
- 5 dag startego parmezanu do posypania
- sól
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Makaronowe muszle ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie (ok. 5 minut). Wyjmij i osusz. 2. Sos: cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy. Gotuj na małym płomieniu do zgęstnienia. Przypraw do smaku solą, pieprzem, octem oraz szczyptą cukru. 3. Farsz: szpinak oczyść, opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak. Podlej odrobiną 4 porcje 15 min ok. 10 min ok. 10 min wody. Smaż chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę. Duś bez przykrycia ok. 10 minut, aż masa będzie gęsta. Zdejmij ją z ognia. 4. Szpinak połącz z twarożkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Makaronowe muszle napełnij farszem. Ustaw w formie. Polej sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 º C. Zapiekaj ok. 10 minut.