Sztuczki, które pomogą ci w kuchni

Jak poradzić sobie, gdy naleśniki przywierają do patelni? Co zrobić, gdy wyszedł nam za tłusty rosół? Z tymi problemami można łatwo się rozprawić.

Wrzuć do rosołu kilka kostek lodu, a tłuszcz zbierze się wokół nich
Wrzuć do rosołu kilka kostek lodu, a tłuszcz zbierze się wokół nich123RF/PICSEL

Gdy naleśniki przywierają do patelni... 

Prawdopodobnie musisz zwiększyć płomień. Naleśniki przywierają, gdy patelnia jest za słabo nagrzana. 

Przecier pomidorowy

Jeśli nie wykorzystałaś całej zawartości słoiczka, a nie chcesz, by spleśniał, nasyp na wierzch odrobinę soli i dodaj trochę oliwy. 

Tłusty rosół

Wrzuć do niego kilka kostek lodu, a tłuszcz zbierze się wokół nich i wtedy szybko je wyłowisz wraz z tłuszczem. 

Krojenie chleba

Jeśli chcesz sprawnie pokroić świeży chleb, włóż nóż do wrzątku, wyjmij, wytrzyj do sucha i do dzieła.

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas