Sztuczki kulinarne, które ułatwią nam gotowanie
Każdy, kto regularnie gotuje, z pewnością zna i stosuje pewne sztuczki, które ułatwiają mu gotowanie, a także sprawiają, że jego potrawy zazwyczaj są udane. Dobry kucharz wie, co zrobić, by makaron nie posklejał się podczas gotowania, a także w jaki sposób uratować przypaloną potrawę. My podpowiadamy inne triki kulinarne, które przydadzą się wszystkim początkującym kucharzom.
Co zrobić, by nie płakać podczas krojenia cebuli?
Płacz podczas krojenia cebuli nie powinien nikogo dziwić. Winowajcą jest oczywiście sok, który wypływa z warzywa. Istnieje kilka sposobów, które pomogą nam uchronić się przed płaczem. My proponujemy dwa. Pierwszy to krojenie cebuli z zapałką w ustach. Siarka, która znajduje się na jej zakończeniu neutralizuje ostre działanie soku z cebuli. Drugi to wyparzenie cebuli wrzątkiem. Pod wpływem wysokiej temperatury sok z cebuli traci swoje właściwości wywołujące płacz.
Jak szybko ubić pianę z białek?
Ubicie piany z białek wymaga trochę czasu, siły i sprawności. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, wystarczy do białek dodać szczyptę soli. Piana nie tylko szybciej się ubije, ale także będzie bardziej sztywna.
Jak uratować przesoloną zupę lub inną potrawę?
Przesolona zupa lub inna potrawa nie muszą lądować w koszu. Jest kilka sprawdzonych trików, które pomogą je uratować. Jednym z najpopularniejszych jest włożenie do przesolonej potrawy ziemniaka. Warzywo to skutecznie wchłania sól. Pamiętajmy, by ziemniak był surowy.
Sposób na idealny makaron do sosu
Makaron, który podajemy z sosem, często lubi się sklejać, przez co danie nie wygląda apetycznie i nie smakuje zbyt wykwintnie. Jeśli chcemy tego uniknąć, gotujmy makaron minutę krócej niż wskazuje informacja na opakowaniu. Następnie dogotujmy makaron wraz z sosem na patelni lub w garnku. Danie będzie idealne. By makaron nie posklejał się podczas gotowania, warto dodać do wody odrobinę oleju.
Jak szybciej ugotować makaron?
Jeśli przygotowujemy posiłek dla wielu osób i chcemy, by nasz makaron szybciej się ugotował, wystarczy namaczać go w wodzie kilka godzin przed gotowaniem.
Jak myć pieczarki, by nie straciły swojego smaku?
Z kolei, by pieczarki nie straciły swojego smaku, należy myć je krótko pod bieżącą wodą. Zaszkodzić może im długie moczenie w wodzie.
Jak uchronić sypkie produkty przed molami?
W sypkich produktach, na przykład w mące czy w ryżu, lubią pojawiać się mole. Jak temu zapobiec? W bardzo prosty sposób - do opakowań należy włożyć liść laurowy.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu spalenizny z przypalonego dania?
Jeśli nasza potrawa się przypaliła i nieprzyjemnie pachnie, włóżmy do niej kilka kawałków jabłka. Owoc ten wchłonie przykry zapach. Podobnie zadziałają skórki z cebuli i surowy ziemniak.