Sztuka smażenia dobrego omletu
Na jeden omlet nie należy brać więcej niż 3-4 jaja, ponieważ będzie zbyt gruby. Dla większej liczby osób właściwiej usmażyć kilka mniejszych omletów niż jeden duży. Jajka można roztrzepać z zimną wodą (1 łyżka wody na 1 jajko). Najlepiej widelcem lub trzepaczką - masa jajeczna ma być jednolita i ciągnąca, a nie puszysta.
Jak smażyć
Masę jajeczną wlewamy na mocno rozgrzany tłuszcz (masło) i smażymy krótko z jednej strony. Kiedy spód się zetnie, unosimy brzegi omletu szeroką, drewnianą łopatką, aby nie ścięta masa jajeczna spłynęła na dno patelni, i jeszcze chwilę smażymy.
Na słodko
Omlet biszkoptowy przyrządzamy z jajek (białka ubijamy na pianę!) z dodatkiem mąki. Smażymy z jednej lub dwu stron. Podajemy jako deser ze słodkimi dodatkami: konfiturą, owocami albo bitą śmietaną.