Reklama

Reklama

Szwajcarskie placki

Chrupiące placki szybko skradną serca domowników. Sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony albo w ziarenkach

Sposób przygotowania:

1. Plasterki boczku pokrój na drobne kawałeczki. Wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, wysmaż na chrupko. Zdejmij z patelni.

Reklama

2. Cebule obierz, posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych otworach. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Do miseczki przełóż starte marchewki, ziemniaki oraz cebule. Dołóż żółtka dopraw solą, pieprzem i kminkiem (mielonym albo w ziarenkach). Składniki starannie wymieszaj, dodaj boczek.

3. Na patelni porcjami rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ziemniaczanego ciasta. Formuj niewielkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 20 minut).

4. Gotowe placki przełóż na kilkakrotnie złożony papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Placki podawaj z kwaśną śmietaną na przekąskę albo jako dodatek do dania głównego.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje