Szwarzwaldzki tort wiśniowy (Schwarzwälder Kirschtorte)

Słynny niemiecki tort.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 175 g cukru,

- 100 g maki,

- 90 g mąki ziemniaczanej,

- 25 g kakao,

- 0,5 paczki proszku do pieczenia,

- słoik (720 ml) wiśni,

- 3 łyżki wiśniówki,

- 1000 g śmietany,

- 4 opakowania cukru waniliowego,

- dżem wiśniowy i czekolada do dekoracji Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę, dosypując przy tym 125 g cukru. Wmieszać żółtka. Zmieszać ze sobą mąkę, 50 g mąki ziemniaczanej, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo przesiewać tę mieszankę do masy z jajek i delikatnie wmieszać. Okrągłą foremkę (26 cm) natłuścić, ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 25 minut. Ciasto wyjąć, rozpiąć formę i pozostawić ciasto do ostudzenia w rozpiętej formie. Ostudzone ciasto przeciąć dwukrotnie, tak aby powstały trzy blaty. Dolny blat skropić wiśniówką.

Wiśnie osączyć. Sok z wiśni dopełnić ok. 175 ml wody, aby uzyskać 500 ml płynu. 4-5 łyżek soku, 50 g cukru i 40 g mąki ziemniaczanej dobrze wymieszać. Pozostały sok zagotować, wlać rozrobioną w soku mąkę ziemniaczaną i gotować przez minutę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wmieszać wiśnie. Powstałą masę rozsmarować na dolnym blacie ciasta. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić w dwóch porcjach, do każdej dodać po 2 paczki cukru waniliowego. 1/4 śmietany nałożyć na wiśnie, nakryć drugim blatem ciasta, na który również nałożyć 1/4 śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Na torcie rozsmarować część pozostałej śmietany. Z pozostałej śmietany, pokruszonej czekolady i dżemu zrobić dekoracje. Przed podaniem schłodzić.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas