Szwarzwaldzki tort wiśniowy (Schwarzwälder Kirschtorte)
Słynny niemiecki tort.
- 175 g cukru,
- 100 g maki,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 25 g kakao,
- 0,5 paczki proszku do pieczenia,
- słoik (720 ml) wiśni,
- 3 łyżki wiśniówki,
- 1000 g śmietany,
- 4 opakowania cukru waniliowego,
- dżem wiśniowy i czekolada do dekoracji
Wiśnie osączyć. Sok z wiśni dopełnić ok. 175 ml wody, aby uzyskać 500 ml płynu. 4-5 łyżek soku, 50 g cukru i 40 g mąki ziemniaczanej dobrze wymieszać. Pozostały sok zagotować, wlać rozrobioną w soku mąkę ziemniaczaną i gotować przez minutę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wmieszać wiśnie. Powstałą masę rozsmarować na dolnym blacie ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić w dwóch porcjach, do każdej dodać po 2 paczki cukru waniliowego. 1/4 śmietany nałożyć na wiśnie, nakryć drugim blatem ciasta, na który również nałożyć 1/4 śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Na torcie rozsmarować część pozostałej śmietany. Z pozostałej śmietany, pokruszonej czekolady i dżemu zrobić dekoracje. Przed podaniem schłodzić.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal