Szybka zupa dyniowa (powyżej 6 miesięcy)
Coraz więcej dyni pojawia się ostatnio na półkach sklepowych i trzeba podkreślić, że jest to jeden z najlepszych składników posiłków dla dzieci. Dynia jest antyoksydantem i bogatym źródłem beta-karotenu, na dodatek nadaje potrawom przepiękny pomarańczowy kolor.
Dlatego, w okresie kiedy jest dostępna, warto korzystać z jej dobrodziejstw jak najwięcej. Zapraszamy więc do wypróbowania przepisu z dynią.
1 szklanka plasterków dyni
2 łyżeczki masła
1 niepełna szklanka wody
1-2 łyżki mleka (może być modyfikowane lub naturalne z piersi)
Opcjonalnie - mniej niż szczypta zmielonego pieprzu
2-3 krople syropu klonowego
Jak robimy?
Krok 1: Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do parowaru, garnka do gotowania na parze i gotujemy.
Krok 2: Dynię wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę mleka oraz syrop klonowy i kilka drobin pieprzu. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!
*** Jeśli maluszek spożywa już produkty glutenowe, można przygotować jako dodatek do zupy paluszki z chleba - np. pokroić kromkę na prostokątne, cienkie kawałeczki, a następnie lekko podpiec w piekarniku. Można oczywiście podać je również w wersji bez pieczenia.