Szybki barszcz
Nie jest łatwo zrobić dobry barszcz czerwony. Albo traci kolor, albo nie ma tak intensywnego smaku, jak mieć powinien. By barszcz się udał, trzeba mieć odpowiednie składniki i znać pewną kulinarną sztuczkę. Jaką? Sprawdź nasz przepis.
Składniki:
- 15 dkg chudej kiełbasy lub wędzone skrzydełko z kurczaka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1 kg buraków lub 4 łyżki koncentratu barszczu
- 2 łyżeczki octu winny
- sól
- pieprz
- maggi
Sposób przygotowania:
Do litra wody wrzucamy boczek lub kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele, czosnek, ocet, następnie gotujemy. Buraki płuczemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do wywaru.
Gotujemy 2 minuty, odstawiamy, dodajemy sól i pieprz, magii do smaku. Podajemy z gotowaną fasolą jaśkiem, czysty, albo z uszkami. Zamiast buraków możemy dodać koncentrat. Uwaga! Gotujemy krótko - w przeciwnym przypadku straci kolor. Gdy podgrzewamy barszcz uważamy, aby się nie zagotował.