Szybki barszcz

Nie jest łatwo zrobić dobry barszcz czerwony. Albo traci kolor, albo nie ma tak intensywnego smaku, jak mieć powinien. By barszcz się udał, trzeba mieć odpowiednie składniki i znać pewną kulinarną sztuczkę. Jaką? Sprawdź nasz przepis.

Nie jest łatwo zrobić dobry barszcz czerwony.
Nie jest łatwo zrobić dobry barszcz czerwony. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 15 dkg chudej kiełbasy lub wędzone skrzydełko z kurczaka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg buraków lub 4 łyżki koncentratu barszczu
  • 2 łyżeczki octu winny
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Do litra wody wrzucamy boczek lub kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele, czosnek, ocet, następnie gotujemy. Buraki płuczemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do wywaru.

Gotujemy 2 minuty, odstawiamy, dodajemy sól i pieprz, magii do smaku. Podajemy z gotowaną fasolą jaśkiem, czysty, albo z uszkami. Zamiast buraków możemy dodać koncentrat. Uwaga! Gotujemy krótko - w przeciwnym przypadku straci kolor. Gdy podgrzewamy barszcz uważamy, aby się nie zagotował.  

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas