Szybki imbirowy piernik

Czas przygotowania 2 h.

Składniki:

- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru,
- 1 opakowania masy marcepanowej,
- cukier puder,
- kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego,
- kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki - oprócz miodu połączyć i miksować ok. 5 minut. Na koniec dodać miód i delikatnie wymieszać go z masą ręcznie. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 45 min. ( w zależności od wielkości formy). Piernik ostudzić i wyjąć z formy. Masę marcepanową zabarwić i dokładnie zagnieść podsypując cukrem pudrem. Marcepanem obłożyć ciasto i dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Przepis na 2 osoby.
Koszt jednej porcji 3,90 zł.

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas