Szybki imbirowy piernik
Czas przygotowania 2 h.
Składniki:
- 1 szklanka mąki, - 2 łyżki miodu, - 1/2 szklanki cukru, - 2 jajka, - 1/4 szklanki oleju, - 1 szklanka mleka, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżka przyprawy do pierników, - 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru, - 1 opakowania masy marcepanowej, - cukier puder, - kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, - kilka kostek ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki - oprócz miodu połączyć i miksować ok. 5 minut. Na koniec dodać miód i delikatnie wymieszać go z masą ręcznie. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 45 min. ( w zależności od wielkości formy). Piernik ostudzić i wyjąć z formy. Masę marcepanową zabarwić i dokładnie zagnieść podsypując cukrem pudrem. Marcepanem obłożyć ciasto i dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przepis na 2 osoby. Koszt jednej porcji 3,90 zł.
Lubisz słodkości? Zobacz też: