Szybkie i efektowne przekąski na Andrzejki
Organizujesz imprezę andrzejkową i nie masz czasu na długie gotowanie? Przychodzimy z pomocą!
Niebiański pudding chia z mleczkiem kokosowym i owocami
Sposób przygotowania
1. Nasiona chia zalej połową mleczka kokosowego i dodaj ½ łyżeczki spiruliny, aby uzyskać niebieski kolor. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Schłodzony pudding z chia przełóż do wysokich szklanek wypełniając je do połowy. Ścianki szklanek możesz ozdobić cienkimi plasterkami figi.
3. Zblenduj pozostałe mleczko kokosowe, banana i ½ łyżeczki spiruliny. Tak przygotowane smoothie wlej do szklanek z puddingiem uważając, by warstwy się nie połączyły. Odstaw na 30 min do lodówki.
4. Przed podaniem udekoruj owocami sezonowymi.
Spring rolls z łososiem
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Papier ryżowy rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż sałatę, trochę papryki , paski mango, kapustę, makaron, łososia i kiełki.
3. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach.
4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zajadaj ze smakiem.
Szaszłyk z kurczakiem i cukinią
Sposób przygotowania
1. Plastry cukinii rozłóż na płasko i posyp delikatnie solą, pozostaw na 15 min do zmięknięcia. Po tym czasie wytrzyj dobrze ręcznikiem papierowym.
2. Pokrojonego kurczaka marynuj w sambal oelek przez ok. 15 min.
3. Na każdym plastrze cukinii ułóż plaster kurczaka i zroluj jak najściślej to możliwe. Roladkę przekrój równo na pół.
4. Połówki roladek nabijak kolejno na patyki szaszłykowe.
5. Smaż na średnim ogniu po 4-5 min z każdej strony.