Reklama

Reklama

Szybkie i smaczne potrawy ze szpinakiem

Jedz zdrowo!

Zapiekanka ziemniaczno-szpinakowa z jajkiem

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • Sól
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 150 g śmietany kremówki
  • Pieprz
  •  4 jajka
  •  Tłuszcz do formy

Reklama

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Mleko i łyżkę masła podgrzać. Ziemniaki odcedzić i ubić z podgrzanym mlekiem. Doprawić sola i gałką muszkatołową. Szpinak umieścić w rondelku dolać 75 ml wody i dusić pod przykryciem 4-6 minut. Odlać nadmiar płynu. Cebule pokroić w kostkę i zraz ze śmietaną dodać do szpinaku. Gotować, aż śmietana odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do 4 foremek do zapiekania nakładać najpierw ziemniaki, następnie szpinak, a na koniec jajko.

Foremki ustawić na blasze, na która wlać nieco wody. Zapiekać ok. 15 minut w 175 st. C. polać stopionym masłem i podawać.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje