Szybkie i smaczne potrawy ze szpinakiem
Jedz zdrowo!
Zapiekanka ziemniaczno-szpinakowa z jajkiem
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- Sól
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła
- Tarta gałka muszkatołowa
- 500 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 150 g śmietany kremówki
- Pieprz
- 4 jajka
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Mleko i łyżkę masła podgrzać. Ziemniaki odcedzić i ubić z podgrzanym mlekiem. Doprawić sola i gałką muszkatołową. Szpinak umieścić w rondelku dolać 75 ml wody i dusić pod przykryciem 4-6 minut. Odlać nadmiar płynu. Cebule pokroić w kostkę i zraz ze śmietaną dodać do szpinaku. Gotować, aż śmietana odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do 4 foremek do zapiekania nakładać najpierw ziemniaki, następnie szpinak, a na koniec jajko.
Foremki ustawić na blasze, na która wlać nieco wody. Zapiekać ok. 15 minut w 175 st. C. polać stopionym masłem i podawać.
Makaron z sosem szpinakowym i kurczakiem
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 450 g szpinaku
- 125 g śmietany
- Pół łyżeczki bulionu
- Sól, pieprz
- Filet z kurczaka (150 g)
- 300 g makaronu wstążki
- 125 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać szpinak, zagotować, dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować 12 minut na słabym ogniu. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć filet z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser mozzarela pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z sosem i serem mozzarella, podawać z pokrojonym w paski filetem.
Szybkie pierogi ze szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
- 400 g szpinaku
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 40 g sera parmezan
- 1 jajko
- 100 g twarożku
- Sól, pieprz
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 32 płaty mrożonego ciasta wan-tan
- 50 g suszonych pomidorów
- 125 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Jedną cebulę pokroić na drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Parmezan utrzeć. Jajko rozdzielić. Żółtko wymieszać z twarożkiem i serem. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i cytryną.
Pozostałą cebulę pokroić w piórka, pomidory pokroić w kostkę. Na 4 łyzkach oleju przesmażyć cebule i pomidory.
!6 płatów ciasta ułożyć obok siebie, brzegi posmarować białkiem nakładać farsz i przykrywać pozostałymi płatami ciasta. Gotować 4 minuty w osolonym wrzątku. Podawać z rozdrobnionym serem mozzarella, polane pomidorami z cebulką.
Szpinak z jajkiem
Składniki na 1 porcję:
- 200 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kilka gałązek tymianku
- 2 łyżeczki oleju
- Sól, czarny pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżkę śmietany
- Tarta gałka muszkatołowa
- Cząstka cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Tymianek posiekać. Łyżeczkę oleju podgrzać, przesmażyć cebulę czosnek i tymianek. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Na łyżce oleju usmażyć jajko sadzone. Doprawić solą i pieprzem
Szpinak doprawić śmietaną i gałką muszkatołową, podawać z jajkiem. Dekorować cytryną.