Reklama

Reklama

Szybkie i smaczne potrawy ze szpinakiem

Jedz zdrowo!

Zapiekanka ziemniaczno-szpinakowa z jajkiem

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • Sól
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 150 g śmietany kremówki
  • Pieprz
  •  4 jajka
  •  Tłuszcz do formy

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Mleko i łyżkę masła podgrzać. Ziemniaki odcedzić i ubić z podgrzanym mlekiem. Doprawić sola i gałką muszkatołową. Szpinak umieścić w rondelku dolać 75 ml wody i dusić pod przykryciem 4-6 minut. Odlać nadmiar płynu. Cebule pokroić w kostkę i zraz ze śmietaną dodać do szpinaku. Gotować, aż śmietana odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do 4 foremek do zapiekania nakładać najpierw ziemniaki, następnie szpinak, a na koniec jajko.

Reklama

Foremki ustawić na blasze, na która wlać nieco wody. Zapiekać ok. 15 minut w 175 st. C. polać stopionym masłem i podawać.

Makaron z sosem szpinakowym i kurczakiem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 450 g szpinaku
  • 125 g śmietany
  • Pół łyżeczki bulionu
  • Sól, pieprz
  • Filet z kurczaka (150 g)
  • 300 g makaronu wstążki
  • 125 g sera mozzarella

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać szpinak, zagotować, dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować 12 minut na słabym ogniu. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć filet z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser mozzarela pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z sosem i serem mozzarella, podawać z pokrojonym w paski filetem.

Szybkie pierogi ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g szpinaku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 40 g sera parmezan
  • 1 jajko
  • 100 g twarożku
  • Sól, pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 32 płaty mrożonego ciasta wan-tan
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 125 g sera mozzarella

Przygotowanie:

Jedną cebulę pokroić na drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Parmezan utrzeć. Jajko rozdzielić. Żółtko wymieszać z twarożkiem i serem. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i cytryną.

 Pozostałą cebulę pokroić w piórka, pomidory pokroić w kostkę. Na 4 łyzkach oleju przesmażyć cebule i pomidory.

 !6 płatów ciasta ułożyć obok siebie, brzegi posmarować białkiem nakładać farsz i przykrywać pozostałymi płatami ciasta. Gotować 4 minuty w osolonym wrzątku. Podawać z rozdrobnionym serem mozzarella, polane pomidorami z cebulką.

Szpinak z jajkiem

Składniki na 1 porcję:

  • 200 g szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżeczki oleju
  • Sól, czarny pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę śmietany
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • Cząstka cytryny do dekoracji

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Tymianek posiekać. Łyżeczkę oleju podgrzać, przesmażyć cebulę czosnek i tymianek. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Na łyżce oleju usmażyć jajko sadzone. Doprawić solą i pieprzem

Szpinak doprawić śmietaną i gałką muszkatołową, podawać z jajkiem. Dekorować cytryną.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje