Szybkie tiramisu
Tiramisu to klasyczny włoski deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej kawą i likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę delikatnego kremu. Można go też przygotować w uproszczonej i ekspresowej wersji - wystarczy ci zaledwie 15 minut!
Sposób przygotowania:
1. Kawę rozpuszczalną zaparz w szklance wrzątku. Wlej kieliszek likieru migdałowego amaretto (lub kilka kropli olejku migdałowego do ciast), wymieszaj dokładnie.
2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem do smaku (3-4 łyżki), połącz z ubitą kremówką. Powstałą masę odłóż do lodówki na 1-2 godziny, aby stężała.
3. Przygotuj sześć talerzyków. Zanurzaj w naparze kawowym i układaj obok siebie na talerzykach po 3 biszkopty. Przykryj je 1/3 masy serowo-śmietanowej. Ułóż kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów oraz masy serowej. Każdą porcję przykryj kolejnymi biszkoptami (również zanurz je w kawie). Na wierzchu umieść pozostałą masę serowo-śmietanową. Gotowy deser posyp naturalnym gorzkim kakao i od razu podawaj.