Reklama

Reklama

Szybkie tiramisu

Tiramisu to klasyczny włoski deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej kawą i likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę delikatnego kremu. Można go też przygotować w uproszczonej i ekspresowej wersji - wystarczy ci zaledwie 15 minut!

Czas przyrządzenia: 15 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kakao
  • likier amaretto
  • 200 ml kremówki 36 proc.
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder
  • 1 op. podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

1. Kawę rozpuszczalną zaparz w szklance wrzątku. Wlej kieliszek likieru migdałowego amaretto (lub kilka kropli olejku migdałowego do ciast), wymieszaj dokładnie. 

2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem do smaku (3-4 łyżki), połącz z ubitą kremówką. Powstałą masę odłóż do lodówki na 1-2 godziny, aby stężała. 

3. Przygotuj sześć talerzyków. Zanurzaj w naparze kawowym i układaj obok siebie na talerzykach po 3 biszkopty. Przykryj je 1/3 masy serowo-śmietanowej. Ułóż kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów oraz masy serowej. Każdą porcję przykryj kolejnymi biszkoptami (również zanurz je w kawie). Na wierzchu umieść pozostałą masę serowo-śmietanową. Gotowy deser posyp naturalnym gorzkim kakao i od razu podawaj.

Dowiedz się więcej na temat: Tiramisu | szybkie tiramisu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje