Szybkie tiramisu z amaretto

Prosty przepis na pyszny włoski deser.

Tiramisu
Tiramisu123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki likieru amaretto
  • ciemne kakao
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Oprósz cukrem pudrem do smaku, ostudź. Wlej likier amaretto, połącz.

2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do żółtek, delikatnie wymieszaj. Dodaj serek mascarpone, połącz.

3. Biszkopty przełam na pół, namocz w kawie. Ułóż na dnie pucharków, przykryj masą serową, posyp kakao. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, rozsmaruj masę serową, posyp kakao.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas