Szybkie tiramisu z amaretto
Prosty przepis na pyszny włoski deser.
Składniki:
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki likieru amaretto
- ciemne kakao
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Oprósz cukrem pudrem do smaku, ostudź. Wlej likier amaretto, połącz.
2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do żółtek, delikatnie wymieszaj. Dodaj serek mascarpone, połącz.
3. Biszkopty przełam na pół, namocz w kawie. Ułóż na dnie pucharków, przykryj masą serową, posyp kakao. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, rozsmaruj masę serową, posyp kakao.