Szybkie tiramisu z amaretto
Prosty przepis na tiramisu z amaretto. To pyszny włoski deser z dodatkiem aromatycznego likieru. Przyjemność tylko dla dorosłych! Tiramisu z amaretto zachwyci ciebie i twoich gości.

Składniki
- 3 opakowania serka mascarpone (po 250g)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki likieru amaretto
- ciemne kakao
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- szczypta soli
Tiramisu z amaretto - przygotowanie
Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Oprósz cukrem pudrem do smaku, ostudź. Wlej likier amaretto, połącz.
Jajka dokładnie umyj (upewnij się, że pochodzą z zaufanego źródła, ponieważ będą spożywane na surowo). Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do żółtek, delikatnie wymieszaj. Dodaj serek mascarpone, połącz.
Biszkopty przełam na pół, namocz w kawie. Ułóż na dnie pucharków, przykryj masą serową, posyp kakao. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, rozsmaruj masę serową, posyp kakao.
Odstaw na lodówki na parę godzin. Podawaj schłodzone.
Sprawdź też przepisy na pyszne desery:
Zobacz także: