Szynka glazurowana

Świąteczna szynka.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,5 kg surowej szynki peklowanej,
- biały pieprz,
- 2 łyżki planty,
- pęczek włoszczyzny,
- po 40 dag szalotek i marchewki,
- sól,
- po 2 łyżki miodu, soku pomarańczowego i masła,
- 1,5 łyżki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 pęczka natki

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz. Oprósz pieprzem. Włóż do brytfanki, polej gorącą, stopioną plantą. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz około 1 i 3/4 godziny. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki włóż rozdrobnioną włoszczyznę. W trakcie pieczenia mięso stopniowo podlewaj wodą (w sumie 1,5 szklanki) i wytwarzającym się sosem.
2. Obierz szalotki. Obraną marchewkę pokrój w grube skośne plastry. Marchewkę i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś 10 minut. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Posmaruj pieczeń, piecz 10 min i ponownie posmaruj mięso miodem. Na patelnię włóż masło i cukier, podgrzewaj mieszając, aż powstanie karmel. Wymieszaj z odcedzonymi warzywami. Nie dopuść do ostygnięcia.
3. Mięso wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. Rozprowadź niewielką ilością wody. Zagotuj, zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Przypraw. Pieczeń ułóż na półmisku, polej niewielką ilością sosu. Mięso na półmisku obłóż karmelizowanymi warzywami, oprósz natką. Czas przygotowania 2 godziny

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas