Szynka w glazurze
Przygotuj na weekend.
Składniki:
- ok. 1 i 1/2 kg surowej szynki (ze skórką i warstwą tłuszczyku)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 szkl. bulionu
- ok. 20 goździków
- 3 łyżki dżemu lub konfitury morelowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- cukier, sól
- trochę oleju do posmarowania pieczeni oraz brytfanki
Przygotowanie:
1. Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron roztartymi ząbkami czosnku, solą oraz łyżką cukru. Skórę ponacinaj w drobne romby. Potem wbij w mięso goździki. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na mniej więcej dobę.
2. Następnego dnia mięso posmaruj ze wszystkich stron olejem. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Piecz około 1 godziny i 40 minut, często skrapiając gorącą wodą oraz sosem zebranym z dna brytfanki.
3. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z papryką i na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj mięso.