Szynka w glazurze

Przygotuj na weekend.

Pieczona szynka
Pieczona szynka 123RF/PICSEL

Składniki:

  • ok. 1 i 1/2 kg surowej szynki (ze skórką i warstwą tłuszczyku)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 szkl. bulionu
  • ok. 20 goździków
  • 3 łyżki dżemu lub konfitury morelowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • cukier, sól
  • trochę oleju do posmarowania pieczeni oraz brytfanki

Przygotowanie:

1. Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron roztartymi ząbkami czosnku, solą oraz łyżką cukru. Skórę ponacinaj w drobne romby. Potem wbij w mięso goździki. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na mniej więcej dobę.

2. Następnego dnia mięso posmaruj ze wszystkich stron olejem. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Piecz około 1 godziny i 40 minut, często skrapiając gorącą wodą oraz sosem zebranym z dna brytfanki.

3. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z papryką i na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj mięso.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas