Reklama

Reklama

Szynka w powidłach

Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.

Czas przyrządzenia: 300 min
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 1,5 kg szynki (np. okrągła szynka myszka)
  • po 1 marchewce, cebuli i porze
  • sól
  • laska cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • po łyżce kolendry, pieprzu, goździki
  • po 20 dag powideł śliwkowych i miodu
  • 25 ml octu winnego
  • 100 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

1. Szynkę włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj łyżkę soli, pokrojoną marchewkę, cebulę i pora, cynamon, pieprz, kolendrę oraz liście laurowe. Gotuj 2,5 godz., uzupełniając wodę. Wyjmij szynkę, ostudź.

Reklama

2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wierzch ponacinaj, powciskaj goździki. W rondlu umieść powidła, miód, ocet i wino. Zagotuj i zdejmij z ognia.

3. Połowę powstałej glazury wylej na wierzch szynki, piecz 15 min w 180ºC. Polej resztą glazury i piecz 120-140 minut. Podczas pieczenia co pewien czas wyjmuj naczynie z piekarnika i oblewaj mięso wytwarzającym się sosem.

Sos tatarski

Pasuje wyśmienicie do świątecznych wędlin i pasztetów. Przygotujesz go z dobrej jakości majonezu oraz dodatków: posiekanego bardzo drobno lub startego na tarce o dużych oczkach ogórka konserwowego, cebuli i kilku marynowanych grzybków. Sos dopraw solą i pieprzem.

Dowiedz się więcej na temat: szynka pieczona

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje