Szynka w powidłach

Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.

Szynka w powidłach
Szynka w powidłach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Szynkę włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj łyżkę soli, pokrojoną marchewkę, cebulę i pora, cynamon, pieprz, kolendrę oraz liście laurowe. Gotuj 2,5 godz., uzupełniając wodę. Wyjmij szynkę, ostudź.

2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wierzch ponacinaj, powciskaj goździki. W rondlu umieść powidła, miód, ocet i wino. Zagotuj i zdejmij z ognia.

3. Połowę powstałej glazury wylej na wierzch szynki, piecz 15 min w 180ºC. Polej resztą glazury i piecz 120-140 minut. Podczas pieczenia co pewien czas wyjmuj naczynie z piekarnika i oblewaj mięso wytwarzającym się sosem.

Sos tatarski

Pasuje wyśmienicie do świątecznych wędlin i pasztetów. Przygotujesz go z dobrej jakości majonezu oraz dodatków: posiekanego bardzo drobno lub startego na tarce o dużych oczkach ogórka konserwowego, cebuli i kilku marynowanych grzybków. Sos dopraw solą i pieprzem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas