Szynka w powidłach
Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.
Sposób przygotowania:
1. Szynkę włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj łyżkę soli, pokrojoną marchewkę, cebulę i pora, cynamon, pieprz, kolendrę oraz liście laurowe. Gotuj 2,5 godz., uzupełniając wodę. Wyjmij szynkę, ostudź.
2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wierzch ponacinaj, powciskaj goździki. W rondlu umieść powidła, miód, ocet i wino. Zagotuj i zdejmij z ognia.
3. Połowę powstałej glazury wylej na wierzch szynki, piecz 15 min w 180ºC. Polej resztą glazury i piecz 120-140 minut. Podczas pieczenia co pewien czas wyjmuj naczynie z piekarnika i oblewaj mięso wytwarzającym się sosem.
Sos tatarski
Pasuje wyśmienicie do świątecznych wędlin i pasztetów. Przygotujesz go z dobrej jakości majonezu oraz dodatków: posiekanego bardzo drobno lub startego na tarce o dużych oczkach ogórka konserwowego, cebuli i kilku marynowanych grzybków. Sos dopraw solą i pieprzem.