Szynka wielkanocna glazurowana
Bardzo prosty przepis na pyszną szynkę.
Składniki:
- 3 cebule
- 300 g marchewki
- 3 kg peklowanej szynki
- Łyżka ziarnistego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 listki laurowe
- 100 g miodu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 50 g średnio ostrej musztardy
- 75 g ziarnistej musztardy
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewki na kawałki. Mięso umieścić w garnku, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.
Dodać marchewki cebule, pieprz, sól i listek laurowy.gotować 2 godz. i 15 minut. Szynkę wyjąc ułożyć na blasze piekarnika, odstawić na 15 minut. Podlać nieco wodą. Na glazurę zmieszać miód sos sojowy i musztardę. Szynkę posmarować połową glazury. Piec w 175 st. Przez 30 minut. W połowie pieczenia polać resztą glazury.