Szynka wielkanocna glazurowana

Bardzo prosty przepis na pyszną szynkę.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 cebule
  • 300 g marchewki
  • 3 kg peklowanej szynki
  • Łyżka ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 listki laurowe
  • 100 g miodu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 50 g średnio ostrej musztardy
  • 75 g ziarnistej musztardy
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewki na kawałki. Mięso umieścić w garnku, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.

Dodać marchewki cebule, pieprz, sól i listek laurowy.gotować 2 godz. i 15 minut. Szynkę wyjąc ułożyć na blasze piekarnika, odstawić na 15 minut. Podlać nieco wodą. Na glazurę zmieszać miód sos sojowy i musztardę. Szynkę posmarować połową glazury. Piec w 175 st. Przez 30 minut. W połowie pieczenia polać resztą glazury.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas