Ta sałatka jest genialna w smaku! Bije na głowę jarzynową
Jaka jest alternatywa dla sałatki jarzynowej? Jeśli już ci się znudziła, proponujemy równie smaczną, sycącą i prostą w przygotowaniu sałatkę ziemniaczaną. Ten przepis z pewnością pozytywnie cię zaskoczy.
Sałatka ziemniaczana — smaczna alternatywa dla jarzynowej
Przygotowanie sałatki warzywnej to zawsze doskonały pomysł, gdy spodziewasz się gości lub po prostu chcesz przyrządzić dla rodziny smaczny, pełnowartościowy posiłek. Klasyczna jarzynowa to częsty wybór większości Polaków, jednak dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego, proponujemy wyśmienitą sałatkę na bazie ziemniaków. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, składniki niedrogie i łatwo dostępne, a smak naprawdę genialny.
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki ziemniaczanej?
Aby przygotować sałatkę ziemniaczaną, potrzebujemy jedynie kilku składników. Jej sekret tkwi w ziemniakach oraz cebuli. To połączenie sprawi również, że sałatka będzie bardzo zdrowia i pożywna, bogata w ważne składniki i minerały.
- awokado - 1 sztuka
- ziemniaki - 2 sztuki
- cebula czerwona - 1 sztuka
- burak czerwony - 1 sztuka
- łyżka oleju
- 2 garści roszponki
- 1 ząbek czosnku
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka nasion słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Z podanych składników przygotujesz sałatkę dla dwóch osób.
Sałatka ziemniaczana — jak ją przygotować?
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Oto co należy zrobić, aby była idealna w smaku.
- Ziemniaki i buraka ugotuj w mundurkach.
- Gdy będą miękkie poczekaj aż nieco ostygną i obierz ze skórki.
- Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
- Warzywa pokrój w kostkę i wsyp do miski.
- Obierz cebulę, drobno posiekaj.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę.
- Wraz z roszponką przełóż do miski i wszystko wymieszaj.
Zostało jeszcze przygotowanie sosu. W tym celu wystarczy wymieszać ocet jabłkowy, olej i czosnek. Gotowym dressingiem polej wszystko i połącz. Na sam koniec posyp wierzch uprażonymi ziarnami słonecznika.