Ta surówka zachwyca smakiem. Turecka sałatka z marchewki to hit do obiadu
Jeśli znudziły ci się wielokrotnie powtarzane te same sałatki i surówki do obiadu i szukasz czegoś, co zaskoczy i doda smaku obiadowi, koniecznie spróbuj tego przepisu! Jest prosty, ale połączenie smaków zaskakuje i może przekonać do siebie nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za surówkami z marchewki. Turecki sposób podawania marchwi do głównego posiłku z pewnością przypadnie do gustu rodzinie.
Marchewkowy zawrót głowy
Surówki i sałatki na bazie marchwi są w Polsce niezwykle popularne i nic dziwnego - łagodny smak surowej marchewki pasuje do wielu dań zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. W zależności od preferencji możemy przyrządzić ją na słodko lub wytrawnie, dodać olej lub jogurt czy śmietanę - uniwersalność tego warzywa aż prosi o eksperymenty. Marchewkę można łączyć z owocami, np. jabłkiem, ale świetnie pasuje do niej także por czy chrzan, by przełamać jej słodkość nieco ostrzejszym smakiem. Skropić warto surówki z marchwi sokiem z cytryny albo majonezem. Ciekawą opcją jest starcie marchewki w równych proporcjach co surowego korzenia selera. W każdej z tych propozycji marchewka będzie bardzo smaczna i podbije smak domowego obiadu. Aby urozmaicić nieco teksturę sałatki, polecamy dorzucić do niej nieco posiekanych orzechów włoskich. W każdym wydaniu marchew będzie cennym dodatkiem, bowiem ma w sobie wiele witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Ale jeśli wyczerpałaś już większość znanych powszechnie możliwości i przepisów na marchew jako uzupełnienie głównego dania, polecamy przepis, który powinien przypaść do gustu wszystkim domownikom, a nie wymaga specjalnie dużego nakładu pracy: surówka z marchwi po turecku to ciekawe połączenie pomarańczowego warzywa ze słodką nutą rodzynek, oliwą z oliwek, dużą ilością zieleniny: szczypioru i pietruszki oraz chrupiącym dodatkiem - sezamem. Wypróbuj!
Zobacz również:
Surówka z marchewki po turecku - przepis
Składniki:
- 2 duże marchewki
- duża garść rodzynek
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- prażony sezam
- szczypior
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy posiekana natkę pietruszki i szczypior.
- Rodzynki przed dodaniem należy sparzyć.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Mieszamy i na koniec posypujemy prażonym sezamem.
- Podajemy po 10 minutach, gdy smaki się połączą.