Tafelspitz z chrzanem
Klasyczne danie kuchni austriackiej.
- 2 cebule,
- listek laurowy,
- 2 goździki,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- sól,
- 1,2 kg wołowiny (rumsztyk),
- 750 g ziemniaków,
- 750 g brukselki,
- 50 g świeżego chrzanu,
- 80 g masła lub margaryny,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 kwasowe jabłko,
- 5 łyżek śmietany,
- żółtko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- gałka muszkatołowa,
- plasterki jabłek i melisa do dekoracji
Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 minut. Następnie przelać zimną wodą, obrać i poprzekrawać wzdłuż. Pozostałą cebulę obrać i pokroić w kostkę. Brukselkę umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce (2-3 łyżki).
Z 30 g masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę, a następnie powoli i ciągle mieszając dolać 0,5 l. przecedzonego rosołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-5 minut.
Wycisnąć sok z cytryny. Jabłko umyć i ucierać na tarce wprost do soku z cytryny. Nadmiar soku odlać. Jabłko i starty chrzan wmieszać do sosu. Żółtko wymieszać ze śmietaną i również dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
30 g tłuszczu rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim ziemniaki, dodać bułkę tartą i mieszając usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulkę, dodać brukselki, przyprawić gałką muszkatołową, przesmażyć.
Mięso pokroić w plastry. Serwować z brukselką i sosem. Dekorować plasterkami jabłka i melisą. Osobno podać zasmażane ziemniaczki i resztę sosu.
Czas przygotowania: 3 godz. i 15 minut
Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/ 760 kcal.