Tafelspitz z chrzanem

Klasyczne danie kuchni austriackiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 cebule,

- listek laurowy,

- 2 goździki,

- łyżeczka pieprzu ziarnistego,

- sól,

- 1,2 kg wołowiny (rumsztyk),

- 750 g ziemniaków,

- 750 g brukselki,

- 50 g świeżego chrzanu,

- 80 g masła lub margaryny,

- 2 łyżki mąki,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 1 kwasowe jabłko,

- 5 łyżek śmietany,

- żółtko,

- 2 łyżki bułki tartej,

- gałka muszkatołowa,

- plasterki jabłek i melisa do dekoracji Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, pokroić na duże kawałki. Jedną cebulę obrać i naszpikować goździkami i listkiem laurowym. W 2 litrach osolonej wody ugotować włoszczyznę, naszpikowaną cebulę, pieprz ziarnisty. Mięso umyć i włożyć do gorącego wywaru (mięso powinno być przykryte płynem). Zagotować, odszumować i na słabym ogniu gotować jeszcze przez 2, 5 godziny.

Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 minut. Następnie przelać zimną wodą, obrać i poprzekrawać wzdłuż. Pozostałą cebulę obrać i pokroić w kostkę. Brukselkę umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce (2-3 łyżki).

Z 30 g masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę, a następnie powoli i ciągle mieszając dolać 0,5 l. przecedzonego rosołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-5 minut.

Wycisnąć sok z cytryny. Jabłko umyć i ucierać na tarce wprost do soku z cytryny. Nadmiar soku odlać. Jabłko i starty chrzan wmieszać do sosu. Żółtko wymieszać ze śmietaną i również dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.

30 g tłuszczu rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim ziemniaki, dodać bułkę tartą i mieszając usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.

Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulkę, dodać brukselki, przyprawić gałką muszkatołową, przesmażyć.

Mięso pokroić w plastry. Serwować z brukselką i sosem. Dekorować plasterkami jabłka i melisą. Osobno podać zasmażane ziemniaczki i resztę sosu.

Czas przygotowania: 3 godz. i 15 minut

Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/ 760 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas