Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty.

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowymmateriały prasowemateriały prasowe

Składniki:

  • śmietana 18% np. "Piątnica" 250g 
  • Masło Ekstra 2 łyżki
  • makaron tagliatelle 250g
  • świeże borowiki 500g
  • cebula 1 średnia szt.
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas