Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina
Szybkie i pyszne danie makaronowe
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje. Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa. Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej popularna w regionie Emilia – Romagna. Malma, dzięki wysokiej jakości mąki Amber Durum, gwarantuje nam doznania smakowe rodem z najlepszych włoskich restauracji z tej dzielnicy.
Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!