Tak Magda Gessler robi kiszone ogórki. Zdradziła tajemniczy składnik
Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste i jędrne. Przedstawiamy prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone od królowej polskiej gastronomii. Będą idealne do sałatek, jako smaczny dodatek do drugiego dania jak i baza do zupy ogórkowej.
Przepis na ogórki kiszone od Magdy Gessler. Podstawą tradycyjna receptura
Magda Gessler niezmiennie przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury. Dodaje do słoików liście porzeczki, wiśni i inne składniki. Restauratorka oprócz przepisu na ten przysmak zdradziła, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i jędrne.
Czytaj więcej: Tajemnice słoja: co można dodać do kiszonych ogórków?
Kluczową kwestią podczas przygotowywania kiszonych ogórków zdaniem Magdy Gessler jest wybór warzyw - powinny pochodzić wyłącznie z polskich, gruntów - to tak zwane kwaszeniaki, które mają chropowatą skórkę. Radzi, aby do kiszenia wykorzystywać również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.
Zdaniem celebrytki, należy też pamiętać o ważnych zasadach:
- dokładnym wyszorowaniu ogórków
- zalaniu ich zimną wodą
- odstawieniu na godzinę
Ten trik sprawi, że ukiszone ogórki będą jędrne, soczyste i pyszne.
Zobacz też: Tego unikaj podczas kiszenia ogórków
Kiszeniaki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików - w przeciwnym razie na pewno się zepsują.
Przepis na ogórki kiszone autorstwa Magdy Gessler
Sposób przygotowania
- Ogórki wyszoruj, przełóż do dużej miski
- Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę
- Umyte słoiki wyparz i osusz
- Do każdego włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan
- Ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru
Zalewa do ogórków kiszonych Magdy Gessler
- Zagotuj wodę z solą w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody
- Gorącą zalewę rozlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem, żeby ostygły.
- Następnie przenieś w suche i zacienione miejsce.
Ogórki po kilku tygodniach będą gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Zobacz także: Co zrobić żeby ogórki kiszone nie pleśniały?