Reklama

Reklama

Tak nigdy nie gotuj jajek. Co oznacza sina obwódka wokół żółtka?

Jajka gotowane na twardo to przysmak, który często gości na polskich stołach. Możemy jeść je w różnej formie. Dobrze smakują zarówno przekrojone na pół i podane z majonezem, jak i wkrojone do sałatki jarzynowej. Czasem po ugotowaniu jajka na twardo na żółtku pojawia się ciemna obwódka. Nie wygląda estetycznie i sprawia, że posiłek staje się mniej przyjemny. Dlaczego szara obwódka pojawia się wewnątrz jajka i jak jej zapobiec? Tłumaczymy.

Jajka na twardo: zdrowa i niskokaloryczna przekąska

Jajka gotowane na twardo to przysmak regularnie wybierany przez Polaków. Nic dziwnego, jest nie tylko sycący i niskokaloryczny, ale także zdrowy. Jajka są bowiem źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy: A, E, D i K, a także: fosfor, potas żelazo, magnez, czy też selen.

Wydaje się, że jajka gotowane na twardo to najprostsza potrawa, jaką możemy sobie wyobrazić. Wystarczy przecież włożyć jajko do gotującej się wody i odczekać. Jak się okazuje, podczas przyrządzania jajek na twardo często powtarzamy pewien błąd. Skutkuje on nieestetyczną, siną obwódką, która pojawia się wokół żółtka. Co zrobić, aby jajka na twardo zawsze prezentowały się pięknie i smakowały wyśmienicie?

Reklama

Skąd bierze się sina otoczka w jajku?

Zapewne każdemu z nas zdarzyło się chociaż raz zobaczyć jajko, którego żółtko otacza sina obwódka. Czasami zastanawiamy się wówczas, czy szare ślady świadczą o tym, że jajko jest nieświeże i nie nadaje się do spożycia. Sina obręcz nie powinna budzić naszego niepokoju. Pojawia się w wyniku reakcji dwóch pierwiastków: żelaza i siarki i powstaje, gdy jajka na twardo gotujemy zbyt długo.

Sina obwódka wokół żółtka: Tego błędu nigdy nie popełniaj

Szara obwódka jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajka. Wiele osób podczas przyrządzania jaj na twardo zostawia je bowiem w gotującej się wodzie na kilkanaście minut, by mieć pewność, że żółtko się zetnie.

Jak się okazuje,  taka metoda gotowania jaj na twardo nie jest właściwa. Jaja powinno się  gotować maksymalnie 10 minut od momentu wrzenia wody. Zazwyczaj jednak już po ok. 8 minut gotowania żółtko będzie odpowiednio ścięte.

Jeśli pozostawimy jajko we wrzącej wodzie na dłużej, najprawdopodobniej wokół żółtka pojawi się nieestetyczna sina obwódka. Po skończeniu gotowania jajka dobrze przelać zimną wodą nawet kilka razy. W ten sposób zapobiegniemy dalszemu ścinaniu i nie popuścimy do pojawiania się sinych plam wewnątrz.

***
Przeczytaj również:


Dagmara Bożek: W polarniczkach płonie prawdziwa pasja

Księżna Kate w tej samej stylizacji, co kilka lat temu! Zaliczyła wpadkę?!

Zobacz również:

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje