Reklama

Reklama

Zostają po nim tylko okruszki. Ten placek ze śliwkami to mercedes wśród ciast. Tak robi go siostra Anastazja

Masz w domu śliwki i nie wiesz, co jeszcze możesz z nich zrobić? Jedną z propozycji może być placek z kruszonką. Zestawienie sera ze śliwkami to niezapomniany smak, który pokocha twoje podniebienie. Najlepiej od razu upiecz dwie blaszki - goście będą błagać o więcej. Przepis na to ciasto zdradziła siostra Anastazja.

Ciasta od siostry Anastazji 

Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Wie, jak przygotować coś, co zachwyci gości i wypełni nasz dom niezwykłym zapachem. Pomaga odkrywać talenty kulinarne i zachęca nie tylko do wspólnych posiłków, ale i do ich przygotowywania w rodzinnym gronie. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością, szczególnie często miłośnicy słodkich deserów szukają właśnie jej pomysłów na ciasta, ciasteczka czy rogaliki. Jeśli chcecie przygotować coś smacznego, polecamy dzisiaj placek z serem i śliwkami

Reklama

Czytaj również: Kultowy przepis z domu siostry Anastazji. Tak robi je zakonnica

Zanim zabierzemy się za pieczenie, przypominamy ważne wskazówki, którymi kiedyś podzieliła się siostra Anastazja. W wywiadzie dla KOBIETA.interia.pl na pytanie, o czym trzeba pamiętać, żeby wszystko dobrze wyszło z jej przepisów, odpowiedziała:

"Trzeba znać piec. Kiedy jesteśmy na spotkaniach z różnymi paniami, to podkreślają, że trzeba zwracać na to uwagę. W 180 stopniach jeden piec upiecze dobrze, a w drugim ta temperatura będzie już za wysoka i wszystko spali". Dodała również: "W naszych książkach nie ma wagi składników, tylko szklanki, łyżki. Nie można się co do joty kierować się przepisem. Jeśli są duże jajka, to według swojego myślenia trzeba dać do mąki jedno mniej, bo ciasto będzie za rzadkie. A jak są malutkie, to trzeba dodać jedno więcej". 

Czytaj więcej: Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

 

Przepis siostry Anastazji na placek z serem i śliwkami

Składniki na placek z serem i śliwkami

Ciasto kruche

  • 30 dag mąki
  • 15-20 dag cukru kryształu
  • 20 dag masła
  • 3-4 żółtka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 50 dag sera twarogowego zmielonego
  • 100 ml mleka
  • 6 jaj
  • 10 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 25-30 dag cukru kryształu

Kruszonka:

  • 20 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 7 dag zmielonych orzechów lub migdałów
  • 13 dag masła

Dodatki: 1,5 kg śliwek bez pestek, 3-4 łyżki bułki tartej

Placek z serem i  śliwkami. Tak robi go siostra Anastazja 

  1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.
  2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, mąkę oraz mleko. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno.
  3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.
  4. Przygotowanie do pieczenia: Ciasto kruche ułożyć na spodzie blaszki i posypać bułką tartą, następnie równomiernie poukładać połówki śliwek i przykryć masą serową. Wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji".

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Siostra Anastazja | śliwki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy