Tak podkręcisz smak puree. Wystarczy dodać jeden składnik

Puree ziemniaczane na polskich stołach gości wyjątkowo często. To niemal obowiązkowy dodatek do drugiego dania i w każdym domu znany jest "obowiązujący" sposób jego wykonania. Jedni dodają odrobinę mleka, inni starannie odparowują ziemniaki (lub przeciwnie, pozostawiają je w parze). Jeszcze inni stawiają na przyprawy i zioła: dodają pieprz, gałkę muszkatołową lub koperek czy szczypiorek. A jak przygotowuje puree ziemniaczane Poppy O’Toole?

Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane123RF/PICSEL

Nazywana "królową ziemniaków", Poppy O’Toole,  zaczynała swoją karierę kulinarną w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji. To tam szlifowała swoje umiejętności, pracując po 70 godzin tygodniowo, w nadziei, że kiedyś otworzy własną restaurację. Szyki pokrzyżowała jej pandemia. Kiedy z jej powodu straciła pracę, rodzeństwo zapoznało ją z TikTokiem. Młodziutka szefowa kuchni szybko wpadła na pomysł, by nagrywać własne filmiki - tutoriale dotyczące przygotowywania posiłków. Zaczęła od prostych potraw z ziemniaków i to okazało się strzałem w dziesiątkę. Jej filmiki zaczęły rozchodzić się w sieci viralowo, a na wkrótce podpisała kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej, została też jurorem w programie Masterchef Young.

Z jej pomysłów na potrawy (przede wszystkim z ziemniaków) korzystają miliony osób na całym świecie. Na samym TikToku obserwuje ją niemal 4 mln fanów. Czy proponowane przez nią potrawy rzeczywiście są tak smaczne? Przekonajcie się sami!

Przepis Poppy O’Toole na idealne purre

Składniki:

  • 4 ziemniaki odmiany Maris pipers
  • 75 g solonego masła
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki soli
  • Łyżka roztopionego masła (opcjonalnie)

 Przygotowanie:

1.       Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm

2.       Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i postawić na ogniu.

3.       Gotować na wolnym ogniu. Dzięki temu ugotują się równomiernie.

4.       Kiedy nóż gładko wchodzi w ziemniaki, są gotowe.

5.       Po odcedzeniu przykryć ściereczką i pozostawić w parze na 3-5 minut.

6.       Ziemniaki przecierać przez sito lub praskę do ziemniaków, dodając masło, co spowoduje, że będą puszyste.

7.       Podgrzać mleko (lub śmietankę) i dodać do ziemniaków.

8.       Mieszać tylko do połączenia składników. Nadmierne mieszanie może sprawić, że puree będzie zbytnio się ciągnąć.

9.       Można dodać łyżkę roztopionego masła dla ekstra smaku.

10.   Podawać gorące.

Poppy stawia gładką konsystencję, którą uzyskuje dzięki równomiernemu ugotowaniu ziemniaków i dokładnemu przetarciu ich przez sito. Podkręca także smak dodatkami o wysokiej zawartości tłuszczu, który jest uważany za "nośnik smaku".

Oczywiście tak przygotowane puree można doprawić stosując przyprawy według własnego uznania. Warto też pamiętać, że puree zaproponowane przez Poppy O’Toole jest wyjątkowo kaloryczne - zwłaszcza w wersji ze śmietanka i dodatkowym masłem.

„Zdrowie na widelcu”: Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące – to mit! Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas