Nigdy nie łącz z ziemniakami. Grozi fermentacją w żołądku
Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Często stanowią dodatek do obiadu, ale równie dobrze sprawdzają się w formie pełnoprawnego dania. W niektórych zestawieniach mogą one być ciężkostrawne i mieć negatywny wpływ na organizm. Z czym nie należy łączyć ziemniaków?
Ziemniaki są łatwo dostępne, proste w uprawie oraz bogate w wartości odżywcze. Znajduje się w nich wiele cennych substancji i minerałów, jak też witamin: A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP.
Zawierają także dużą ilość witaminy C. Młode warzywa mają jej około 16 mg, czyli 1/4 dawki wymaganej w trakcie dnia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym są bogatym źródłem minerałów takich jak żelazo, magnez, mangan, jod, potas i wapń. W ziemniakach znajduje się również potas, fluor i siarka. Tego popularnego warzywa nie należy jednak łączyć z poszczególnymi produktami ze względu na obecność skrobi.
Ziemniaki należą do warzyw, które nie są wysoko kaloryczne i tuczące, a dostarczają wielu cennych składników odżywczych do organizmu. Oczywiście, ważne jest to, ile ich jemy i z czym je podajemy.
Ziemniaki są najbogatszym źródłem skrobi, która wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym. W efekcie dochodzi do przyspieszonego procesu fermentowania w żołądku. To może prowadzić do występowania wzdęć, uczucia ciężkości i problemów trawiennych. Takie zestawienie przyczynia się do tego, że ciężko nam przetrawić posiłek, więc jednocześnie szybciej przybieramy na masie.
Najlepszym rozwiązaniem jest nie podawać ziemniaków z tłustymi mięsami. Warto zrezygnować z używania tłuszczu przy przygotowywaniu tego warzywa do zjedzenia.
Internauci często pytają o to, z czym nie łączyć ziemniaków, ale też kiedy można je jeść. Najczęściej zastanawiają się, czy surowe i już miękkie ziemniaki są jeszcze dobre. Okazuje się, że skóra ziemniaków starzeje się podobnie do ludzkiej skóry, choć proces przebiega znacznie szybciej. Z czasem traci ona na jędrności i zaczyna się marszczyć, a wnętrze robi się coraz miększe. Jeżeli są mocno zwiotczałe i papkowate w środku to znak, że nadają się jedynie do wyrzucenia.
Jeśli pojawiły się na nich kiełki, ale skórka jest jeszcze dość jędrna w dotyku, to można je spożywać po usunięciu wykwitów. Ważne jest, by pozbyć się narośli, gdyż to w nich gromadzi się solanina, będąca toksycznym związkiem chemicznym. Ziemniaki dłużej pozostaną świeże, jeżeli będziemy je przechowywać w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym.
***
Zobacz także:
Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów
Co zrobić z ziemniaków z obiadu?
Ustalono, kto nie powinien jeść ziemniaków. Groźny jest też groch