Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku zachodzą wtedy groźne procesy

Z czym nie należy łączyć ziemniaków? Chociaż mało kto zwraca uwagę na "niebezpieczne" zestawianie pewnych produktów, okazuje się, że kompozycje składnikowe mogą mieć fatalne skutki dla układu pokarmowego. Jeśli zależy ci na dobrym samopoczuciu i zdrowiu, tych połączeń unikaj jak ognia!

Ziemniaki - z czym ich nie łączyć? Na co uważać?
Ziemniaki - z czym ich nie łączyć? Na co uważać?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki są wspaniałym, zdrowym urozmaiceniem codziennej diety. To łatwo dostępne, proste w uprawie oraz bogate w wartości odżywcze warzywa. Znajduje się w nich wiele cennych substancji i minerałów, jak też witamin: A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP.

Zawierają także dużą ilość witaminy C. Młode warzywa mają jej około 16 mg, czyli 1/4 dawki wymaganej w trakcie dnia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym są bogatym źródłem minerałów takich jak;

  • żelazo
  • magnez
  • mangan
  • jod
  • potas
  • wapń
  • fluor
  • siarka

Które ziemniaki są najlepsze?

Wśród ziemniaków istnieje wiele odmian, różniących się między sobą kolorem skórki, wnętrza, a także zawartością suchej masy i skrobi. To na postawie tych parametrów rozróżnia się odmiany polecane do:

  • gotowania: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja
  • pieczenia: denar, vineta, lord, impala, agata, zenia, impresja
  • smażenia: arielle, gala, ingrid, irga, irys, syrena, bellarosa, fresco, jelly

Oprócz tych klasyfikacji, podczas wyboru ziemniaków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

  • bulwy powinny mieć podobną wielkość, kolor i fakturę skórki - gładka jest oznaką wysokiej jakości, z kolei im bardziej chropowata powierzchnia, czy zróżnicowany kształt to bardzo możliwe, że ziemniaki były mocno nawożone
  • ziemniaki nie powinny być uszkodzone lub nadgniłe
  • lepiej wybierać jasne bulwy - ciemna łupina może być oznaką przenawożenia 
  • unikaj ziemniaków z widocznym zazielenieniem. Kolor ten świadczy o zbyt długiej ekspozycji na światło i sporej zawartości solaniny, będącej niekiedy przyczyną zatruć pokarmowych
  • odrzucaj ziemniaki kiełkujące - w nich najbardziej kumulują się rakotwórcze toksyny 

W jakie formie ziemniaki są najzdrowsze?

Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinie
Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinie123RF/PICSEL

Ustalono, że najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinach - wówczas zachowują najwięcej cennych składników. Przed poddaniem ich obróbce termicznej należy dokładnie wyszorować bulwy.

Warto przy tym pamiętać, że gotowane ziemniaki nie są dla wszystkich. Nie zaleca się ich osobom z alergiami pokarmowymi na białka roślinne, osoby cierpiącym na insulinoopornością oraz cukrzycę typu 2.

Jakich produktów nie łączyć z ziemniakami?

Pomimo wszystkich zalet i korzyści, jakie przynosi jedzenie ziemniaków, specjaliście ds. żywienia odradzają łączenia ich z pewnymi produktami.

Ziemniaki należą do dietetycznych warzyw, które jednocześnie dostarczają wielu cennych składników odżywczych do organizmu. Ważne jest jednak to, ile ich jemy, w jakiej formie oraz z czym podajemy.

Mało kto wie, ale ziemniaki są najbogatszym źródłem skrobi, która wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym. W efekcie dochodzi do przyspieszonego procesu fermentowania w żołądku, a to z kolei prowadzi do występowania wzdęć, uczucia ciężkości i problemów trawiennych. Takie zestawienie przyczynia się do tego, że ciężko nam przetrawić posiłek, więc jednocześnie szybciej przybieramy na masie.

Najlepszym rozwiązaniem jest unikanie podawania kartofli z tłustymi mięsami czy sosami. Ponadto z uwagi na to, że ziemniaki nasiąknięte tłuszczem stają się kaloryczną, ciężkostrawną bombą, odradza się zbyt częstego spożywania ich w formie smażonej - mowa np. o frytkach czy plackach ziemniaczanych.

Czy miękkie ziemniaki są jeszcze dobre?

Internauci często pytają o to, z czym nie łączyć ziemniaków, ale też kiedy można je jeść. Najczęściej zastanawiają się, czy surowe i już miękkie ziemniaki są jeszcze dobre. Okazuje się, że skóra ziemniaków starzeje się podobnie do ludzkiej skóry, choć proces przebiega znacznie szybciej. Z czasem traci ona na jędrności i zaczyna się marszczyć, a wnętrze robi się coraz miększe. Jeżeli są mocno zwiotczałe i papkowate w środku to znak, że nadają się jedynie do wyrzucenia.

Jeśli pojawiły się na nich kiełki, ale skórka jest jeszcze dość jędrna w dotyku, to można je spożywać jedynie po usunięciu wykwitów.  Ważne też, aby bulwy przechowywać w odpowiednich warunkach. Ziemniaki dłużej pozostaną świeże, jeżeli będziemy je trzymać w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym.

***

„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas