Tak przygotowane ziemniaki smakują zupełnie inaczej. Zobacz ten francuski przepis
Bez względu na to, czy nazywamy je pyrami, kartoflami, bulwami czy grulami, to ziemniaki były, są i prawdopodobnie zawsze będą nieodłącznym elementem polskiej kuchni, stanowiąc ważny dodatek do wielu posiłków. I choć przepisów na ziemniaki jest mnóstwo, to ten z pewnych względów jest wyjątkowy.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw na całym świecie, dlatego tak często lądują na naszych talerzach. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem węglowodanów, białka, witamin i składników mineralnych. Już 100 g ziemniaka zawiera w sobie 443 mg potasu.
Oprócz tego dostarczają do organizmu fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Znajdziemy w nich również witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten i foliany.
Najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie ziemniaków bez dodatku tłuszczów, sosów i tzw. dipów. Ponadto gotowane ziemniaki posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, o czym z pewnością wiedzą m.in. cukrzycy. Jednak jeśli schłodzimy ziemniaki, na przykład wkładając je na kilka godzin do lodówki, wówczas indeks glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.
Jeśli nie chcemy, by ziemniaki stały się tuczące, powinniśmy poddać je obróbce termicznej w formie gotowania lub pieczenia. Pamiętajmy jednak, by wówczas nie dodawać do nich żadnego tłuszczu.
Ziemniaki po francusku - przepis
Jak już wiemy - najbardziej dietetycznymi ziemniakami są te pozbawione tłuszczu i sosów. Jeśli jednak nie musisz martwić się liczeniem kalorii lub po prostu możesz pozwolić sobie na mały grzech, warto przygotować ziemniaki po francusku.
Do przygotowania ziemniaków po francusku potrzebujemy następujących składników:
- 500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- suszony czosnek,
- tymianek,
- papryka mielona,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie ziemniaków po francusku zaczynamy od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Następnie warzywo osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w plastry.
Ziemniaki przekładamy do naczynia wypełnionego posoloną wodą i podgotowujemy przez ok. siedem minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miseczki przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek, paprykę mieloną, tymianek i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
W tak przygotowanym cieśnie zanurzamy ziemniaki i smażymy je na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron do momentu zarumienienia. Usmażone ziemniaki przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki serwujemy z ulubioną surówką i sosem. Gotowe!