Wrzuć do piekarnika na trzy kwadranse. Idealne, kiedy nie masz pomysłu na obiad
Z czym się kojarzy letni obiad? Na pewno w wielu domach królują młode ziemniaczki, które wtedy smakują najlepiej. Wystarczy je ugotować, podać z grubą warstwą koperku, polać masełkiem i obiad gotowy. Co zrobić, kiedy jednak mamy ochotę na smaczne bulwy, ale po pracy nie mamy czasu na ich obieranie albo skrobanie? Wystarczy łatwy patent i trzy kwadranse: przepyszne ziemniaczki wjadą na stół.
Jak jeść młode ziemniaczki?
Najczęściej młode ziemniaczki są gotowane, ale wcześniej wiele osób pozbywa się cienkiej skórki: albo ją zeskrobuje nożykiem, albo po prostu tradycyjnie obiera. Oczywiście, czasami jest tak, że skórka na młodych bulwach odchodzi z łatwością, a czasami zadanie jest utrudnione. Jednak można je zrobić w inny sposób, który nie wymaga długiego stania przy garach. Wystarczy ziemniaczki porządnie umyć w taki sposób, aby pozbyć się piasku, a później przygotować delikatną marynatę i wrzucić je do piekarnika. Obiad po trzech kwadransach będzie gotowy.
Młode ziemniaczki pieczone: przepis
Jak zrobić młode ziemniaczki z piekarnika? Najpierw trzeba wybrać bulwy: do tego dania sprawdzą się raczej te mniejsze. Jeśli jest taka możliwość, to warto postarać się, aby były mniej więcej jednakowej wielkości. Później dokładnie myjemy warzywa, umieszczamy na blasze i przyprawiamy. Najpierw dodajemy niewielką ilość oleju, później sól i pieprz do smaku, a na koniec łyżeczkę papryki słodkiej, czosnku granulowanego (lud dwa ząbki świeżego) oraz suszony rozmaryn. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ziemniaki są gotowe do spożycia: na koniec można obsypać je szczodrze koperkiem i podawać z ulubionymi dodatkami: np. z mizerią albo buraczkami.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Przez wiele lat panowało przekonanie, że ziemniaki tuczą. Jeśli jednak zrezygnujemy z tłustych dodatków, to nie tylko okazuje się, że mają mało kalorii (78 kcal w 100 g), ale także dostarczają wiele cennych witamin i minerałów. Na dobroczynnej liście substancji, które można znaleźć w ziemniakach, znajdują się witamina C (odpowiedzialna za odporność oraz prawidłowe ciśnienie), witaminy z grupy B (dobroczynnie działają na cały organizm) oraz potas (wspiera pracę serca), magnez (dobry dla mózgu) oraz fosfor i cynk (odpowiadają za dobrą kondycję zębów, kości, skóry i włosów).