Wrzuć do piekarnika na trzy kwadranse. Idealne, kiedy nie masz pomysłu na obiad

Z czym się kojarzy letni obiad? Na pewno w wielu domach królują młode ziemniaczki, które wtedy smakują najlepiej. Wystarczy je ugotować, podać z grubą warstwą koperku, polać masełkiem i obiad gotowy. Co zrobić, kiedy jednak mamy ochotę na smaczne bulwy, ale po pracy nie mamy czasu na ich obieranie albo skrobanie? Wystarczy łatwy patent i trzy kwadranse: przepyszne ziemniaczki wjadą na stół.

Młode ziemniaczki w wersji pieczonej smakują idealnie. Szybko znikają z talerza
Młode ziemniaczki w wersji pieczonej smakują idealnie. Szybko znikają z talerza123RF/PICSEL

Jak jeść młode ziemniaczki?

Najczęściej młode ziemniaczki są gotowane, ale wcześniej wiele osób pozbywa się cienkiej skórki: albo ją zeskrobuje nożykiem, albo po prostu tradycyjnie obiera. Oczywiście, czasami jest tak, że skórka na młodych bulwach odchodzi z łatwością, a czasami zadanie jest utrudnione. Jednak można je zrobić w inny sposób, który nie wymaga długiego stania przy garach. Wystarczy ziemniaczki porządnie umyć w taki sposób, aby pozbyć się piasku, a później przygotować delikatną marynatę i wrzucić je do piekarnika. Obiad po trzech kwadransach będzie gotowy.

Młode ziemniaczki pieczone: przepis

Jak zrobić młode ziemniaczki z piekarnika? Najpierw trzeba wybrać bulwy: do tego dania sprawdzą się raczej te mniejsze. Jeśli jest taka możliwość, to warto postarać się, aby były mniej więcej jednakowej wielkości. Później dokładnie myjemy warzywa, umieszczamy na blasze i przyprawiamy. Najpierw dodajemy niewielką ilość oleju, później sól i pieprz do smaku, a na koniec łyżeczkę papryki słodkiej, czosnku granulowanego (lud dwa ząbki świeżego) oraz suszony rozmaryn. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ziemniaki są gotowe do spożycia: na koniec można obsypać je szczodrze koperkiem i podawać z ulubionymi dodatkami: np. z mizerią albo buraczkami.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki pieczone uratują nas przed głodem, kiedy nie mamy czasu ich gotować
Ziemniaki pieczone uratują nas przed głodem, kiedy nie mamy czasu ich gotować123RF/PICSEL

Przez wiele lat panowało przekonanie, że ziemniaki tuczą. Jeśli jednak zrezygnujemy z tłustych dodatków, to nie tylko okazuje się, że mają mało kalorii (78 kcal w 100 g), ale także dostarczają wiele cennych witamin i minerałów. Na dobroczynnej liście substancji, które można znaleźć w ziemniakach, znajdują się witamina C (odpowiedzialna za odporność oraz prawidłowe ciśnienie), witaminy z grupy B (dobroczynnie działają na cały organizm) oraz potas (wspiera pracę serca), magnez (dobry dla mózgu) oraz fosfor i cynk (odpowiadają za dobrą kondycję zębów, kości, skóry i włosów).

Pieczone ziemniaki na wiele sposobów
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas