Nigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. Oto, do czego dodaje ją Ewa Wachowicz
Co zrobić z warzywami i mięsem z rosołu? Ewa Wachowicz proponuje wykorzystać te składniki do zrobienia wyjątkowego w smaku pasztetu. Nie zapieczemy go w brytfannie, a w słoikach. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, czy nawet główne danie.
Pasztet w słoiku - przepis od Ewy Wachowicz
Jest wyjątkowy w smaku i szybki w przygotowaniu. Tak naprawdę podstawowe składniki znajdziesz w rosole, czyli marchewkę, por czy cebulę. A co z mięsem? Jak zauważa Ewa Wachowicz, nie każdy przepada za mięsem z rosołu, ale można je sprytnie przemycić właśnie w takim pasztecie. Dodatkowo skóra z kaczki czy kury zastąpi tłuszcz. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Smak podkręci także wątróbka podsmażona wcześniej z cebulką. Co ważne, jak zauważa autorka przepisu, pasztet ze słoika nie wymaga żadnego zagęszczacza. Nie trzeba dodawać też do niego jajek.
Jak przygotować pasztet w słoiku? Oto przepis Ewy Wachowicz:
Składniki na pasztet w słoiku
- mięso z rosołu
- 0,5 marchewki
- cebula, por i grzyby z rosołu
- 300 g - wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0,5 szklanki rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Czytaj również: Ewa Wachowicz: Proste dania z kilku składników
Przygotowanie pasztetu:
- Mięso wystudzić i oddzielić od kości.
- Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
- Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę.
- Zalać rosołem.
- Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Posolić i wyrobić.
- Przełożyć do słoiczków.
- Zapiec w piekarniku (100 st. C).