Nigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. Oto, do czego dodaje ją Ewa Wachowicz

Co zrobić z warzywami i mięsem z rosołu? Ewa Wachowicz proponuje wykorzystać te składniki do zrobienia wyjątkowego w smaku pasztetu. Nie zapieczemy go w brytfannie, a w słoikach. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, czy nawet główne danie.

Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów
Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów123RF/PICSEL

Pasztet w słoiku - przepis od Ewy Wachowicz

Jest wyjątkowy w smaku i szybki w przygotowaniu. Tak naprawdę podstawowe składniki znajdziesz w rosole, czyli marchewkę, por czy cebulę. A co z mięsem? Jak zauważa Ewa Wachowicz, nie każdy przepada za mięsem z rosołu, ale można je sprytnie przemycić właśnie w takim pasztecie. Dodatkowo skóra z kaczki czy kury zastąpi tłuszcz. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Smak podkręci także wątróbka podsmażona wcześniej z cebulką. Co ważne, jak zauważa autorka przepisu, pasztet ze słoika nie wymaga żadnego zagęszczacza. Nie trzeba dodawać też do niego jajek.

Jak przygotować pasztet w słoiku? Oto przepis Ewy Wachowicz:

„Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat

Składniki na pasztet w słoiku

Pasztet w słoiku
Pasztet w słoiku Polsat
  • mięso z rosołu
  • 0,5  marchewki
  • cebula, por i grzyby z rosołu
  • 300 g - wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasztetu:

  1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).
„Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas