Talarki z karkówką pod serową pierzynką

Takie danie prezentuje się doskonale, a smakuje jeszcze lepiej. Zaproś gości na domowy obiad i zrób talarki ziemniaczane z karkówką.

Zrób karkówkę według naszego przepisu.
Zrób karkówkę według naszego przepisu. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 30 dag chudej karkówki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szkl. bulionu drobiowego
  • 3-4 gałązki majeranku
  • 5 dag żółtego sera (np. goudy)
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie marchewki obierz, umyj, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Karkówkę opłucz, mięso potnij w plasterki. Zrumień je na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdejmij z patelni, posyp solą oraz pieprzem. 2Masło rozgrzej w garnku. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Do zasmażki dolej mleko oraz bulion. Gotuj, mieszając 5 minut.

Majeranek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Dodaj do sosu. Beszamel przypraw solą oraz pieprzem. Ugotowane warzywa odcedź, pokrój w plasterki. 3Wszystkie składniki naprzemiennie ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą i pieprzem, polej beszamelem. Żółty ser zetrzyj, posyp wierch zapiekanki. wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Zapiekaj 15 minut. Udekoruj pozostałym majerankiem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas