Talarki z karkówką pod serową pierzynką
Takie danie prezentuje się doskonale, a smakuje jeszcze lepiej. Zaproś gości na domowy obiad i zrób talarki ziemniaczane z karkówką.
Składniki na 4 porcje:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 30 dag chudej karkówki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szkl. bulionu drobiowego
- 3-4 gałązki majeranku
- 5 dag żółtego sera (np. goudy)
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie marchewki obierz, umyj, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Karkówkę opłucz, mięso potnij w plasterki. Zrumień je na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdejmij z patelni, posyp solą oraz pieprzem. 2Masło rozgrzej w garnku. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Do zasmażki dolej mleko oraz bulion. Gotuj, mieszając 5 minut.
Majeranek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Dodaj do sosu. Beszamel przypraw solą oraz pieprzem. Ugotowane warzywa odcedź, pokrój w plasterki. 3Wszystkie składniki naprzemiennie ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą i pieprzem, polej beszamelem. Żółty ser zetrzyj, posyp wierch zapiekanki. wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Zapiekaj 15 minut. Udekoruj pozostałym majerankiem.