Reklama

Reklama

Talarki z karkówką pod serową pierzynką

Takie danie prezentuje się doskonale, a smakuje jeszcze lepiej. Zaproś gości na domowy obiad i zrób talarki ziemniaczane z karkówką.

Składniki na 4 porcje:


  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 30 dag chudej karkówki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szkl. bulionu drobiowego
  • 3-4 gałązki majeranku
  • 5 dag żółtego sera (np. goudy)
  • sól
  • czarny pieprz

Reklama


Sposób przygotowania:

1Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie marchewki obierz, umyj, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Karkówkę opłucz, mięso potnij w plasterki. Zrumień je na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdejmij z patelni, posyp solą oraz pieprzem. 2Masło rozgrzej w garnku. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Do zasmażki dolej mleko oraz bulion. Gotuj, mieszając 5 minut.

Majeranek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Dodaj do sosu. Beszamel przypraw solą oraz pieprzem. Ugotowane warzywa odcedź, pokrój w plasterki. 3Wszystkie składniki naprzemiennie ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą i pieprzem, polej beszamelem. Żółty ser zetrzyj, posyp wierch zapiekanki. wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Zapiekaj 15 minut. Udekoruj pozostałym majerankiem.

Dowiedz się więcej na temat: talarki z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje