Tania herbata działa jak spalacz tłuszczu - rooibos

Rooibos jest jednym z najpopularniejszych gatunków herbaty obok earl greya, pu-erh czy senchy. Czerwonokrzew pochodzi z Południowej Afryki, a napar z niego ma bursztynowy kolor i słodkawy smak. Polecany jest jako herbata na odchudzanie. Jednak rooibos ma też wiele innych leczniczych właściwości.

Rooibos
Rooibos123RF/PICSEL

Rooibos: Właściwości

Rooibos znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Czerwonokrzew jest bogatym źródłem minerałów i przeciwutleniaczy. Dostarcza substancji odżywczych, ale nie jest przy tym kaloryczny. Z tego powodu polecany jest osobom, które chcą zredukować swoją wagę. Regularne picie naparu z rooibosa wspomaga odchudzanie. Można go zakupić w formie herbaty ekspresowej lub suszu.

Czerwonokrzew afrykański jest bogatym źródłem cynku, żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, witaminy C oraz fluoru. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, rooibos spowalnia proces starzenia się oraz usprawnia przemianę materii.

Picie herbaty do posiłku do popularny zwyczaj
Picie herbaty do posiłku do popularny zwyczaj123RF/PICSEL

Rooibos: Działanie

Rooibos dzięki zawartości minerałów korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Jego regularne spożywanie może podnieść odporność organizmu i pomóc w łagodzeniu objawów licznych dolegliwości. Napar pomaga:

  • chronić przed działaniem wolnych rodników
  • obniżyć ciśnienie krwi
  • łagodzić stres
  • regulować funkcjonowanie układu krwionośnego
  • wyrównywać poziom cukru we krwi
  • zwiększyć wrażliwość na insulinę
  • przyspieszyć regenerację wątroby
  • łagodzić kolki i bóle brzucha
  • leczyć rozstrój żołądka
  • zapobiegać nowotworom
  • leczyć problemy skórnych
  • spowolnić proces starzenia i redukuje zmarszczki
  • rozszerzać oskrzela i ułatwiać odkrztuszanie
  • łagodzić objawy astmy

Napar z rooibosa można przygotować na kilka sposobów. W sklepach dostępne są ekspresowe herbatki. Można także wybrać ususzone liście, które parzymy pod przykryciem przez 5-10 minut. Herbatkę na odchudzenie przygotujemy również gotując susz na małym ogniu do chwili, aż opadnie on na dno garnka.

***
Zobacz także:

Szybka herbata rozgrzewającaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas