Tarta migdałowa z owocam
To pierwsze ciasto do którego wrzuciłam morele i pierwsze o tak niesamowicie wyrazistym, orzechowym smaku i zapachu. Jest delikatne i kruche, a przy tym nie musi być wcale bardzo kaloryczne ;-). Przepis jest inspirowany tartą morelową Marty Gessler.
Co potrzebujemy?
Na ciasto:
180 g masła
2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru
Szczypta soli
50 ml wody (6 łyżek)
300 g mąki migdałowej
2 łyżki oleju arachidowego
Na masę budyniową:
0,35 l mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki ksylitolu lub normalnego cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 moreli obranych ze skórki i pokrojonych na półksiężyce
Garść malin
Garść borówek amerykańskich
Garść płatków migdałowych
Jak robimy?
Krok 1: Masło wraz z wodą i olejem rozpuszczamy w rondelku.
Krok 2: Podgrzany tłuszcz wlewamy następnie do miski, gdzie wcześniej nasypałyśmy mąkę i cukier.
Krok 3: Wszystko razem dokładnie zagniatamy na jednolitą masę (najpierw mieszając szpatułką - gdy masło jest jeszcze gorące).
Krok 4: Powstałą w ten sposób masę dzielimy w ten sposób, że 2/3 przekładamy do formy na tarte i rozgniatamy łyżką po całej formie. 1/3 masy odkładamy, posłuży nam potem jako kruszonka.
Krok 5: Ciasto wyłożone w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°.
Krok 6: Kiedy spód się piecze w piekarniku, możemy przygotować masę budyniową. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, żółtka i mąkę, następnie mieszając ręczną trzepaczką podgrzewamy. Kiedy masa zgęstniej i zacznie się gotować możemy ją wyłączyć.
Krok 7: Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i rozlewamy na nim przygotowaną masę. Na masie kładziemy owoce, które następnie możemy posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
Krok 8: Ciasto wkładamy na 15-20 minut do piekarnika.
Krok 9: Po upieczeniu studzimy. Ponieważ jest mało słodkie, możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!