Tarta migdałowa z owocami
Wyśmienity wypiek z lekką masą jogurtową

Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag mielonych migdałów
- 15 dag cukru
- 1 jajko
- 1 pomarańcza
- 2 kiwi 1 puszka brzoskwiń
- garść porzeczek
- 4 łyżeczki żelatyny
- 20 dag chudego mielonego twarogu
- 50 dag jogurtu skórka i sok z 1 cytryny
- 1/2 torebki galaretki cytrynowej
- mięta do dekoracji
- tłuszcz i mąka formy
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej. Dodaj migdały, masło, 8 dag cukru i jajko. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj na placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep plackiem. Piecz 20 minut w temp. 200°C 2. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem 2 dag cukru. Wyjmij, osącz. Brzoskwinie osącz z zalewy, pomarańczę sparz wrzątkiem. Owoce pokrój w plasterki. Żelatynę namocz. Twaróg utrzyj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz resztą cukru. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, połącz z masą jogurtową. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Schładzaj 2 godziny. Owoce ułóż na wierzchu tarty. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Posmaruj nią wierzch ciasta. Schładzaj jeszcze godzinę.