Tarta na słono – krok po kroku
Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.
1. KRUCHE CIASTO
Na formę o śr. 24 cm: 25 dag mąki posiekaj nożem z 12,5 dag zimnego masła. Połącz z żółtkiem, szczyptą soli i ok. 50 ml wody, szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki.
2. NAGRZEJ PIEKARNIK DO 190ºC.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tart. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do piecz., obciąż grochem i piecz 10-15 min.
3. USUŃ GROCH
Zdejmij papier, ew. dopiecz kolejne 5-10 minut. Ciasto ostudź przed nałożeniem farszu.
4. NAŁÓŻ FARSZ
Np. szynkę, pieczarki, pomidory.
5. ZRÓB SOS
Np. z 3 jajek, 2 łyżek śmietany, sera, dopraw, zmiksuj. Zalej quiche (czyli tartę z sosem).
6. UPIECZ TARTĘ
W nagrzanym piekarniku przez kilkanaście minut, uważając, by jej nie przypalić.