Tarta na słono – krok po kroku

Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

1. KRUCHE CIASTO

Na formę o śr. 24 cm: 25 dag mąki posiekaj nożem z 12,5 dag zimnego masła. Połącz z żółtkiem, szczyptą soli i ok. 50 ml wody, szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki.

Reklama

2. NAGRZEJ PIEKARNIK DO 190ºC.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tart. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do piecz., obciąż grochem i piecz 10-15 min.

3. USUŃ GROCH

Zdejmij papier, ew. dopiecz kolejne 5-10 minut. Ciasto ostudź przed nałożeniem farszu.

4. NAŁÓŻ FARSZ

Np. szynkę, pieczarki, pomidory.

5. ZRÓB SOS

Np. z 3 jajek, 2 łyżek śmietany, sera, dopraw, zmiksuj. Zalej quiche (czyli tartę z sosem).

6. UPIECZ TARTĘ

W nagrzanym piekarniku przez kilkanaście minut, uważając, by jej nie przypalić.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje