Składniki na kruche ciasto: - 250 g mąki, - 125 g masła, - 125 g cukru pudru, - 1 jajko Składniki na farsz: - 150 g łuskanych orzechów włoskich, - 50 g śmietany 36 proc., - 25 g cukru, - 1 jajko, - 75 g ładnych połówek orzechów włoskich do dekoracji nadzienia Składniki na polewę karmelową: - 100-150 g cukru kryształu, - 50 g śmietany 36 proc. Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Umieścić w lodówce na ok. 2-3 godziny. W tym czasie sporządzić masę orzechową: wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Schłodzone, gotowe ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć do foremki do pieczenia. Na wierzch położyć folię aluminiową i wsypać na nią sztuczne nadzienie /fasola, groch, ryż/ i piec w temp. 180 st. C aż do zrumienienia boków ciasta. Wyciągnąć z pieca, zdjąć folię ze sztucznym nadzieniem. Nałożyć na ciasto masę orzechową i zapiec przez około 5-10 minut. Po wyciągnięciu z pieca na upieczonej tarcie układać połówki orzechów. Sporządzić karmel: na patelni podgrzać cukier, rozpuścić go i skarmelizować. Dodać śmietanę, podgotować do zgęstnienia polewy. Gotowym karmelem polewać orzechową tartę. Autorem przepisu jest Rafał Targosz, Szef Kuchni Hotelu Unicus