Tarta szpinakowa
Przepis nadesłała pchelka79.

Składniki:
- 200 g mąki, - 100 g zimnego masła, - 1 jajko, - 1 opakowanie szpinaku mrożonego, - 100 g sera pleśniowego np. lazur, - 100 ml śmietany 22 proc., - 1 łyżeczka masła, - 1/2 pęczka natki pietruszki, - sól, pieprz,gałka muszkatołowa,
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, następnie dodać śmietanę i chwilę podusić. Na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera, zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera. Pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.